Архив

Изгарянето на изкопаеми горива може да увеличи риска от деменция и Алцхаймер, казва ново проучване

В момента няма окончателно лечение за нито една болест от тях

autoevolution.com, януари 2023 г.

Ако смятате, че преминаването към изцяло електрически автомобили не е толкова добра идея, тогава това новоburning-fossil-fuels-can-increase-the-risk-of-dementia-and-alzheimer-s-new-study-says-207559_1 U.S. проучване може да ви накара да се замислите два пъти за това. Заключението му относно въздействието на изгарянето на изкопаеми горива върху нашето психично здраве разкрива няколко тревожни аспекта.

Съвсем скорошно проучване, направено от екип от автори от университета Емори в Атланта, Бостънското училище за обществено здраве към Харвард, Датския университет в Копенхаген, Медицинския факултет на университета Джон Хопкинс в Балтимор и други, представя откритие, което може да промени начина, по който възприемаме вътрешното горене двигател и изгарянето на изкопаеми горива.

Изследването е проведено в САЩ. и изследва въздействието на фините прахови частици, известни или изобразени като PM 2,5. Според Министерството на здравеопазването на щата Ню Йорк, тези малки капчици, които се намират във въздуха, който хората дишат почти навсякъде в Америка, могат лесно да достигнат белите дробове благодарение на невероятно малкия си размер. Когато сме изложени на тях, може да се забележи кашлица, дразнене или задух.

burning-fossil-fuels-can-increase-the-risk-of-dementia-and-alzheimer-s-new-study-says_19Казва се, че основните източници на PM 2.5 са превозните средства, които виждаме да обикалят нашите градове ежедневно. Други дейности като изгаряне на дърва, горски пожари, пушене или готвене могат да увеличат броя на фините частици във въздуха.

Нещата обаче могат да се влошат много в дългосрочен план. Ако въздухът ни не е чист, мозъците ни най-вероятно ще понесат някои тежки последствия.

Това ново изследване имаше за цел да установи дали и как излагането на фини прахови частици влияе върху здравето на нашия мозък. След проведено общонационално проучване сред населението, което обхваща периода от 2000 г. до 2017 г., изследователите стигат до извода, че животът в среда, където има PM 2,5, увеличава шансовете за болест на Алцхаймер с 9% и деменция с 6-7%. Те откриха това след припокриване на карти на данни относно замърсяването с данни за неврологични заболявания.

Освен това авторите откриха, че някои съставки на PM 2.5 могат да бъдат по-опасни за хората. Това са сажди, органични вещества, нитрати, сулфати и прах. Те се свързват с гореспоменатите заболявания като катализатори.

Проучването също така казва, че увеличаването на PM 2.5 е свързано с по-висок риск от развитие на болестта на Алцхаймер или деменция и фините прахови частици, произведени от превозните средства, които изгарят изкопаеми горива, „може да предизвикат тези наблюдавани асоциации“. Те подчертават, че дългосрочното излагане на маса PM 2,5, идваща „от трафик и източници на изгаряне на изкопаеми горива, е значително свързана с повишена честота на деменция или болест на Алцхаймер“.

И накрая, имайте предвид, че болестта на Алцхаймер е форма на деменция. Докато последното обхваща всички проблеми, които човек може да има с намаляване на умствените способности, Алцхаймер засяга частта от мозъка, която е отговорна за ученето. В момента няма окончателно лечение за нито един от тях.