НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508
НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508

Саудитска Арабия позволява на жените да шофират

Разрешението влиза в сила от 24 юни 2018 г.file-20170928-1483-qjw6wh

The New York Times

Припомняме, че Саудитска Арабия обяви още в края на м.г., че ще позволи на жените да управляват автомобил, като прекратява една дългогодишна политика, която се превърна в световен символ на потисничеството на жените в ултраконсервативното кралство.

Промяната, която влиза в сила през юни 2018 г., бе обявена в кралски указ, прочетен на живо по държавната телевизия и едновременно на медийно събитие във Вашингтон. В решението се подчертават щетите, които налага забраната на шофирането на жените за международната репутация на кралството и надеждите за полза от реформата в отношенията с обществеността.

Саудитските лидери също се надяват, че новата политика ще помогне на икономиката чрез увеличаване на участието на жените на работното място.

saudi-drive-superJumbo„Това е невероятно“, каза Фаузия ал-Бак, професор от университета в Саудитска Арабия, която беше сред 47-те жени, които участваха в първия протест на царството срещу забраната – през 1990 г. След като зпротестираха в саудитската столица Рияд, жените бяха арестувани загубиха работата си.

„От този ден саудитските жени искат правото да карат автомобили и накрая постигнахме целта си“ каза тя – „Чакаме много дълго време.“

Саудитска Арабия, дом на най-свещените места на исляма, е абсолютна монархия, управлявана по силата на законите Шариа. Саудитските власти и духовници предоставяха многобройни обяснения за забраната през годините.

Някои казваха, че в саудитската култура е неподходящо за жените да шофират или че мъжете шофьори няма да знаят как да се справят с жените в коли. Други твърдят, че ако позволяват на жените да шофират, това ще доведе до разпадането на саудитското семейство. Дори един духовник твърдеш – без доказателства – че шофирането би навредило на яйчниците на жените.

Отделни групи и саудитски активисти отдавна поведоха кампанията за отмяната на забраната, а някои жени бяха арестувани и вкарани в затвора за това, че се противопоставиха на забраната и хванаха волана.

Забраната отдавна помрачи имиджа на Саудитска Арабия, дори и сред най-близките й съюзници, като Съединените щати, чиито служители понякога се оплакваха от политика, споделяна само от джихадистите на ислямската държава и талибаните.

Следващото поколение: mринцът Мохамед бин Салман

Следващото поколение: mринцът Мохамед бин Салман

Импулсът за промяна на политиката се вдигна през последните години с възхода на 32-годишния син на царя Мохамед бин Салман, който представи дълъг план за преосмисляне на икономиката и обществото на царството.

Увеличаваше се броят на жените, които работят в множество професии, а от 2015 г. жените имат право да гласуват и да кандидатстват за места в местните съвети на кралството.

Прекратяването на забраната за шофиране на жени се очаква да бъде изправено пред известна съпротива в царството, където семействата са силно патриархални, а някои хора казват, че се притесняват, че техните роднини ще срещнат затруднения, ако автомобилите им се повредят.

Но на малка пресконференция в саудитското посолство във Вашингтон посланникът принц Халид бин Салман заяви, че жените ще могат да получат разрешителни за водача, без да се налага да искат разрешение от съпрузите, бащите или мъжкия настойник.

Посланикът, който е син на царя, заяви, че жените ще могат да карат сами, но Министерството на вътрешните работи ще реши дали могат да работят като професионални шофьори. Той каза, че не очаква промяна в политиката да се изправи срещу значителна съпротива. „Мисля, че нашето общество е готово за това“, каза той пред The New York Times.

Кралският указ, прочетен от говорител на държавната телевизия и подписан от крал Салман, заяви, че законите за движение ще бъдат изменени, включително и да позволят на правителството да издава свидетелства за правоуправление „на мъже и жени“. В постановлението се казва, че е създадена министерска комисия на високо равнище, за да изучи други въпроси, които трябва да бъдат разгледани, за да се осъществи промяната. Например, полицията трябва да бъде обучена да взаимодейства с жените по начин, който рядко правят в Саудитска Арабия – общество, в което мъжете и жените, които не са свързани, имат малко контакт.

Новата политика ще се осъществи, като се започне от 24 юни 2018 г. Постановлението заявява, че по-голямата част от Съвета на старшите учени – върховният канцеларски орган на кралството, членовете са назначени от царя – се е съгласил, че правителството може да позволи на жените да карат, в съответствие със закона Шариа.