НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508
НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508

Новият PEUGEOT 508 – световен стандарт

Дебютът – на Автосалон Женева 2018, а продажбите – от септемвриPEUGEOT_508_2202STYP_006

Новият PEUGEOT 508 променя всичко. С нова по-ниска и компактна архитектура, нов по-изразителен и солиден дизайн, впечатляващ интериор с обновена версия на емблематичния PEUGEOT i-Cockpit®, новият PEUGEOT 508 обещава силни емоции. Образцовото пътно поведение, новите двигатели, безбройните технологични функции и огромният скок по отношение на качеството, превръщат новия PEUGEOT 508 в световен стандарт за препозиционирането на марката към луксозния клас автомобили.

На европейския пазар традиционният седан в сегмент D е в застой през последните четири години, след повече от десетилетие на спад. Под натиск от разнообразни предпочитания на клиентите и различен дизайн, особено от пазара на SUV модели, големият седан сега може да се възползва единствено от предлагане на по-широко разнообразие и възприемане на по-ясно изразена идентичност.

В тези условия дизайнерите на новия PEUGEOT 508 заявиха своята ясна цел: да се премине от традиционния силует с четири врати към

фастбек с пет врати.

От пръв поглед новият PEUGEOT 508 изненадва с енергично и изразително присъствие. Автомобилът е нисък –едва 1,40 м и с аеродинамичните си линии е решен в стил “купе“.

peugeot_508_51Предницата е впечатляваща, дори агресивна. Прецизно изработената радиаторна решетка с шахматен мотив е разположена между предните Full LED фарове, което е вдъхновено директно от най-новия концептуален автомобил на марката: PEUGEOT Instinct. С лъва в центъра на радиаторната решетка и логото 508, разположено в най-предната част на капака, новият PEUGEOT 508 отдава дължимото на своите признати предшественици, PEUGEOT 504 и 504 купе.

Вертикалната светлинна идентификация на опалесцентните LED дневни светлини предоставя характерно и ексклузивно присъствие. Те ограждат с елегантна тънка рамка предницата на автомобила, преминавайки от предните фарове до отворите на въздуховодите на предната броня.

Хоризонталният преден капак е снижен максимално, за да усили динамизма на новия PEUGEOT 508. Дизайнът му цели да предложи възможно най-изчистените линии както отстрани, така и отпред. Подобен тип изработка на капака в автомобилостроенето е запазено само за премиум или концептуалните автомобили. Всички тези отличителни характеристики придават на новия PEUGEOT 508 особена индивидуалност и засилват усещането за качество, присъщо на високия сегмент.

В профил новият PEUGEOT 508 разкрива идеално балансирани пропорции. Покривът е нисък и обтекаем, в стила на премиум сегмента. Автомобилът изглежда компактен

като дължината му е ограничена до 4,75 м. Остъклените повърхности придават допълнителен финес на силуета и разкриват врати без рамки. Нищо не нарушава неговата динамика: липсват класическата позиция на предния капак, рамките за стъклата вратите; луфтовете са намалени чрез първокласно ноу-хау; колелата са в идеална хармония с арките на подкалниците; покривната антена е премахната. PEUGEOT са използвали своите експертни познания, за да увеличат максимално естетическата привлекателност и качеството на автомобила.

В задната част блестящо черната хоризонтална лента, която характеризира най-новите модели на марката е PEUGEOT_508_2202STYP_302интегрирана между светлини. Но това, което веднага изпъква, са триизмерните Full LED задни светлини. Заимствани директно от дизайна на най-новите концептуални автомобили PEUGEOT и използвани за пръв път при Quartz, тези светлини, светещи и през нощта, и през деня с променлив интензитет, правят светлинната идентификация във формата на нокти постоянно видима. За да впечатлят допълнително, емблематичните светлини изглеждат различно в зависимост от това дали се гледат отстрани или отзад.  Те са разпознаваеми и  придават допълнителна стойност на дизайна.

Задната част на автомобила разкрива и оригинална характеристика на новия PEUGEOT 508: умело скрита задна врата, която съчетава елегантност с практичност и дава оптимален достъп до 487-литровия багажник.

Влизането в новия PEUGEOT 508 е като пристъпване в нов свят – свят, отдаден на

качество и оригиналност.

Погледът веднага е привлечен от впечатляващия, несъмнено първокласен инструментален панел и най-новата версия на PEUGEOT i-Cockpit®.

От първото си появяване през 2012 г. при PEUGEOT 208, кокпитът търпи развитие с въвеждането на новите модели в гамата. От SUV PEUGEOT 2008 до PEUGEOT 308 и най-новите SUV модели, PEUGEOT 3008 и 5008, три поколения на PEUGEOT i-Cockpit® вече са оставили своя отпечатък като важни преимущества на Марката.

Отново откриваме съществените компоненти на PEUGEOT i-Cockpit®:

–        Компактен волан

–        Голям, 10-инчов HD капацитивен сензорен екран във формат 8:3

–        Дисплей на нивото на очите с 12,3-инчов цифров екран с висока резолюция

Напълно конфигуруем и подлежащ на персонализация (шест различни режима на извеждане), дисплеят е разположен над волана и представя цялата необходима информация за шофирането в полезрението на водача, намалявайки необходимостта да отклонява поглед от пътя (характеристиките на дисплея включват ново нощно виждане, вж. стр. 7).

peugeot_508_53Централният сензорен екран е идеално вграден в инструменталния панел, на приблизително същата височина като дисплея на нивото на очите. Капацитивният сензорен екран е с 8-инчова версия при базовото ниво на оборудване Active и с 10-инчова HD версия при ниво Allure и по-високите нива. Придружен е от седем лостчета, наподобяващи клавиши на пиано, забележително добре интегрирани в панела и осигуряващи директен, постоянен достъп до основните функции за комфорт: радио, климатик, навигация, настройки на автомобила, телефон, мобилни приложения и i-Cockpit® Amplify (вж. по-долу).

Ясно забележим на централната конзола, лостът на 8-степенната автоматична скоростна кутия е електрически и се управлява с едно натискане. Дизайнът му подчертава модерното излъчване на позицията на водача и заедно с лостчетата на волана усилва удоволствието от шофирането.

По отношение на удоволствие от шофирането, новият PEUGEOT 508 e верен на своето ДНК.

Той печели от технологиите и експертния опит, разработени в PSA Group, като например:

–        Използване на платформата EMP2, която е несъмнено една от най-добрите платформи днес, осигуряваща чудесни динамични качества и намаляване на масата (средно 70 кг по-малко в сравнение с предишното поколение), подобряване на разхода на гориво, безопасността и експлоатационните показатели.

–        Въвеждането на нова техника за заваряване на каросерията, усилена с 24 м свързване посредством структурно лепене, осигуряваща по-голяма твърдост и гаранция за по-добра издръжливост.

–        Монтиране на предно гнездо на амортисьора за оптимална работа на окачване

–        Адаптиране на задната ос с многораменно окачване, свързана с окачване, управлявано от променливи амортисьори – Активно управление на окачването (стандартно оборудване при версия GT и с всички бензинови двигатели; опция при 2,0-литровите дизелови двигатели).

–        Настройки за контакт с пътя, адаптирани за всеки двигател, за да гарантират най-комфортното возене и омекотяване по неравни повърхности.

–        Калибриране на електрическото сервоусилване на волана за осигуряване на баланс между плавното и твърдо управление за всички ситуации на пътя и за забележителна маневреност.

–        Широко въвеждане на надеждна, модерна автоматична трансмисия чрез използване на нова 8-степенна PEUGEOT_508_2202STYP_107автоматична скоростна кутия EAT8 с електрически лост, управляван с едно натискане.

Новият PEUGEOT 508 е

покана за първокласно пътуване.

Изборът и качеството на материалите в покритията и тапицериите, и вниманието, отделено на изработката, обгръщат пътниците с мека, модерна, изискана среда.

По тази причина седалката на водача (и на пътника до водача от ниво Allure Business) получи етикета AGR (Aktion für Gesunder Rücken), който оценява нейната ергономичност и възможностите за регулиране по дължина, наклон на облегалката и лумбална опора (четирипосочна електрическа пневматична система). Това оборудване се предлага като опция от ниво Active.

Предните седалки предлагат също електрически настройки в 8 посоки с възможност за запаметяване на две конфигурации.

И двете ергономични предни седалки разполагат опционално с осем точкова пневматична система с пет програми за масаж.

Нещо повече, има изобилие от пространства за съхранение на вещи – до 32 литра! – разпределени в купето, както и множество контакти (четири USB порта за зареждане на мобилни устройства са налични от ниво Allure, един жак съединител в подлакътника и два контакта по 12V, включително един в багажника). Широко отварящият се панорамен покрив е в стил спойлер, а за първокласната аудиосистема на автомобила Марката отново е избрала Focal®, признатата френска компания в областта на акустиката.

Новият PEUGEOT 508 предлага широка

гама от системи в помощ на водача

от най-ново поколение, които забележително отговарят на все по-взискателните критерии на EuroNCAP. Автомобилът е оборудван със следните системи:

–        Система за нощно виждане (Night vision), за първи път в сегмента

–        Адаптивен автопилот с функция Stop & Go (с автоматична скоростна кутия ЕАТ8)

–        Асистент за позициониране в лентата (свързан с Адаптивния автопилот с функция Stop & Go), първо приложение в гамата на PEUGEOT

–        Активна спирачка за безопасност от най-ново поколение (която засича пешеходци и колоездачи през деня и през нощта при скорост до 140 км/ч) и Предупреждение за спазване на дистанция

–        Асистент за придържане в лентата (включително спрямо банкетите)

–        Предупреждение за бдителността на водача (чрез камера)

–        Система за автоматично превключване на дълги и къси светлини

–        Система за разпознаване на пътните знаци за ограниченията за скорост и препоръки

–        Система за разширено разпознаване на пътните знаци („Stop“, „Забранено влизането“ и др.)

–        Система за активно следене на мъртвата зона

Оригиналната система за нощно виждане използва инфрачервена камера и засича живи същества пред автомобила нощем или в условия на намалена видимост. Системата осигурява засичане в рамките на 200-250 м извън обхвата на предните фарове и извежда образа от инфрачервената камера централно на цифровия дисплей на нивото на очите на водача.

При шофиране в града на водача е осигурена помощ при извършване на определени маневри от системата Visiopark 2 (360° изглед) и системата за паркиране от най-ново поколение Full Park Assist с функция Flank guard за защита на фланговете (предлага се само с автоматична скоростна кутия EAT8). Системата автоматично управлява посоката, ускорението и спирачната система при заемане и освобождаване на паркомястото.

Оборудването за свързаност е не по-малко впечатляващо, като новият PEUGEOT 508 предлага:

–        Функция Mirror Screen, съвместима с Android Auto, Apple CarplayTM и MirrorLink®, с гласово разпознаване извън автомобила чрез смартфон.

–        Индукционно зареждане на смартфон (за устройства, съвместими със стандарта Qi)

Пакетът PEUGEOT Connect включва 3D свързана навигация с TomTom®Traffic и разширява възможностите, предлагани от новата технология, в три посоки: навигация, безопасност (PEUGEOT Connect SOS & Assistance) и поддръжка (пакет PEUGEOT Connect с дистанционни услуги).

Новият PEUGEOT 508 се възползва от

PEUGEOT_508_2202TECH_B_WIPдвигателите от ново поколение

PureTech и BlueHDi (с технология SCR), за Best in Class (най-добрите в класа) нива на CO2 емисии. Тези нива са още по-забележителни, защото са съгласно новите технически изисквания и процедурата WLTP, която търси съответствие между одобрените нива на разход на гориво и нивата при употреба от клиентите в реални условия.

При бензиновите двигатели има две нови предложения (в зависимост от пазара), разработени въз основа на 1,6-литровия двигател PureTech:

–        PureTech 180 S&S EAT8

–        PureTech 225 S&S EAT8 (само за версия GT). Заедно със спортния режим на електронното окачване това предложение предоставя мощност и бързи реакции, достойни за емблемата GT.

Възможностите за избор при дизеловите двигатели са четири (в зависимост от пазара), разработени въз основа на 1,5-литровия и 2,0-литровия BlueHDi двигатели:

–        BlueHDi 130 S&S с 6-степенна механична трансмисия е двигателят на базовото ниво и единственият, който предлага 6-степенна механична скоростна кутия;

–        BlueHDi 130 S&S EAT8;

–        BlueHDi 160 S&S EAT8;

–        BlueHDi 180 S&S EAT8.

Новият PEUGEOT 508 се произвежда в завода в Мюлуз във Франция, докато френските заводи в Тремери и Дуврен предоставят силовия агрегат. Така при своето лансиране моделът ще носи качествен знак за произход „Origine France Garantie“, удостоверяващ, че е произведен във Франция.

Новият PEUGEOT 508 ще бъде представен на Автомобилния салон в Женева 2018 и от септември ще бъде в продажба в цял свят.