Новият PEUGEOT 5008
Новият PEUGEOT 5008

Как Тръмп удря нефтената и автомобилната промишленост с Иран

Милиарди долари от сделки, подписани от международни компании,trump-iran-sanctions-eu-e1525810208335 са застрашени

The Guardian

Милиарди долари от сделки, подписани от международни компании с Иран, са застрашени, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че се изтегля от „гнилата“ ядрена сделка с Техеран.

Споразумението с Иран през 2015 г. за ограничаване на ядрените му амбиции доведе до облекчаване на санкциите от страна на САЩ и сближаване, при което големите фирми се възползваха от възможността да инвестират в световна икономика близо 30 милиона души.

В рамките на една година бяха подписани забележителни сделки в сектори, включително нефт и газ, авиацията и автомобилната индустрия, като във Франция, Великобритания и Германия бяха сред най-бързите инвеститори.

Акциите на няколко големи ирански инвеститори, включително Airbus, Renault и собственикът на Peugeot, PSA, паднаха в началото на търговията в сряда поради загриженост за влиянието върху търговията, докато цените на петрола достигнаха по-високи нива от три и половина години.

Нов режим на санкции означава, че се налагат ограничения върху много неща – от износа на машинни части в САЩ до заеми, направени в долари.

Санкциите върху Иран вероятно ще увеличат цените на петрола, които са постоянно ниски в условията на глобално смаляване на доставките. Снимка: АП

Санкциите върху Иран вероятно ще увеличат цените на петрола, които са постоянно ниски в условията на глобално смаляване на доставките. Снимка: АП

През декември 2016 г. Royal Dutch Shell подписаха временно споразумение за разработване на иранските нефтени и газови находища в Южен Азадеган, Ядаваран и Киш. Докато сондирането е все още далеч, санкциите вероятно ще поставят върху лед всяка вече направена подготовка.

Френската петролна компания Total се намира в подобно положение, след като се съгласи да помогне на Иран да развие най-голямото газово находище в света – South Pars. Shell и Total получиха лицензи за изграждане на бензиностанции в Иран.

През 1935 г. BP става първата компания, която извлича нефт от Иран, в предишното си въплъщение като англо-персийска нефтена компания. Британската петролна компания не се втурна заедно с Total и Shell, като вместо това реши да изпрати служители на мисия за установяване на факти. Все пак и тя все още може да бъде засегната.

В края на миналата година BP се съгласи да продаде три газови находища от Северно море на Serica Energy за $400 млн. (£294 млн.). Едно от полетата, Rhum, е съвместно собственост на дъщерно дружество на иранската национална петролна компания. Това означава, че от Американската служба за контрол на чуждестранните активи (OFAC) се изисква лиценз, който да позволи на американските граждани или компании да работят по него.

Налице е повишение на напрежението за петролните компании. Санкциите върху Иран вероятно ще увеличат цените на петрола, които са постоянно ниски в условията на глобално смаляване на доставките. Суровият петрол „Брент“ достигна $77,20 в началото на търговията в Лондон в сряда – най-високото ниво от ноември 2014 г.

Няколко партньорства, в които участват европейски производители на автомобили, могат да спрат да спират поради нови санкции, като френските фирми са особено засегнати.

Renault и PSA, които притежават Citroën, Peugeot и Vauxhall, видяха акциите им да падат на борсата в Париж в сряда, тъй като инвеститорите реагираха.

При отмяната на санкциите, френското Renault подписа сделка от $778 млн., за да направи 150 000 коли годишно извън Техеран. PSA подписа споразумения с местни партньори за производството на стотици хиляди превозни средства в Иран.

В случая на PSA се наблюдава значително увеличение на продажбите в регион, където някога е била водещият производител на автомобили. PSA заяви, че се надява, че ЕС може да постигне обща позиция по новите санкции на „Тръмп“, без да каже в какво може да се състои.