НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508
НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508

Путин изпраща патриотично послание

Встъпително пътуване в руска лимузина  от серията „Kortezh“

Путинската руска лимузина „Кортеж“ снимана извън Московския Кремъл в понеделник.

Путинската руска лимузина „Кортеж“ снимана извън Московския Кремъл в понеделник.

Reuters

МОСКВА – Президентът Владимир Путин пътува за встъпването си в длъжност за нов шестгодишен мандат в руска лимузина, изхвърляйки стария си мерцедес, за да изпрати патриотично послание при засиленото напрежение със Запада.

Путин, който е на власт от 2000 г. насам, иска Русия да намали зависимостта си от внос на стоки и технологии, което се е засилило, след като Русия беше засегната от западните санкции.

Путин в миналото публично управлява автомобили, произвеждани от Русия, пред телевизионни камери в опит да подхранва патриотизма и да подкрепя местната автомобилна индустрия.

В понеделник бе отбелязано първото публично излизане на новата лимузина, част от серията автомобили „Kortezh“, която се очаква да включва и седан, миниван и SUV.

В процес на разработка от 2012 г., лимузината се произвежда от руски изследователски институт, известен със съкращението NAMI, и ще се разпространява в партньорство с руския автомобилен производител Sollers.

Новата лимузина ще се превърне в наследник на руските ZIL седани, които от десетилетия транспортират съветски лидери.

Министърът на търговията Денис Мантуров заяви, че държавните служители ще могат да преминат на превозни средства от „Кортеж“, когато достатъчно от тях станат достъпни, съобщава агенция TASS.

Министерството на търговията заяви, че автомобилите ще бъдат пуснати на пазара под марката Aurus и ще бъдат пуснати за продажба от началото на 2019 г., съобщава АИР.

В официалния си адрес по този повод, Путин заяви, че технологичните иновации и научните изследвания са от съществено значение за бъдещето на Русия, за да се придържа към глобалните промени.

Последният шестгодишен мандат на Путин бе белязан от рязък спад в отношенията със Запада по отношение на конфликти в Украйна и Сирия, обвинения за руски намеса в изборите в САЩ през 2016 г. и отравяне на бивш руски шпионин и дъщеря му в Англия.

Москва отрича да се е месила в изборите или да е участвала в инцидента с отравянето.