Майк Манли е новият гл. изп. директор на Fiat Chrysler

Казва, че бъдещето на компанията е свързано с Jeep

Манли не е човек с огромно его. Сн.: Bloomberg

Манли не е човек с огромно его. Сн.: Bloomberg

Bloomberg

Майк Манли, 54-годишен британец, беше избран да замени Серджо Маркионе, автомобилната икона, която след 14 години беше принудена да се откаже от поста на главен изпълнителен директор поради внезапното влошаване на здравето му.

Манли е ръководител на марката Jeep от Fiat Chrysler Automobiles от 2009 г. насам, който е в основата на плана на компанията да удвои печалбата си през следващите пет години. Вече тестваните от Jeep и Ram превозни средства са 67% от общия обем продажби на компанията в САЩ през 2017 г., според Bloomberg Intelligence.

Маркионе бе оставил да се пенсионира през април 2019 г. Неочакваното му заболяване ускори срока за решението му да се оттегли, което вече беше разглеждано като кръстопът на компанията. Кой ще ръководи италианско-американския автомобилен производител, е само първото от редица важни решения – като например дали да остане независим – пред председателя Джон Елкан, наследник на основателите семейство Аниели.

Манли ще има много цели в своя списък – от състава на FCA до увеличаване на луксозните марки Alfa Romeo и Maserati, също – повишаване на профила на Jeep в Китай. Той също така е изправен пред теста за спазване на строги стандарти за икономия на гориво в Европа и Китай.

„Той не е човек с огромно его. Това е друга причина, поради която той ще бъде добър лидер”, каза Ребека Линдланд, изпълнителен анализатор в Kelley Blue Book. „Но той със сигурност трябва да направи някои трудни решения за това кои марки ще се борят на пазара и да погледне към електрификацията.“

Новият главен изпълнителен директор ще започне веднага, според изявление на компанията, подчертавайки влошеното състояние на Маркионе, което доведе до извънредно заседание на борда само преди дни. Маркионе, на 66 г., е с влошаване на здравето след усложнения от раменна хирургия, съобщиха от компанията.

Манли се присъедини към Chrysler в Обединеното кралство през 2000 г., когато марката бе част от Daimler. Той бе избран за началник на Jeep в началото придобиването от Fiat и доведе до превръщането на иконичната американска марка в „банкомат“. Анализаторите смятат, че само Jeep може да струва цялата пазарна стойност на Fiat Chrysler за 30 млрд долара.

Манли вече бе натоварен с най-голямата работа в петгодишния план: Удвояване на продажбите на Jeep до 2022 г. от 1.4 млн продадени автомобила миналата година. Той се нуждае от 40% скок само тази година, за да отговори на целите, поставени от Маркионе.