Самоковската фирма „Самел 90“ показа брониран автомобил

Вече има заявки от Сърбия, Македония и ТурцияIMG_1891

Бронираният всъдеход Guardian, показан от самоковската фирма „Самел 90“ на изложението в Интер Експо София, вози 10 човека и има възможност за монтиране на купол с картечница. Двигателят е най-мощният дизел на Ford от над 500  к.с. Максималната скорост на автомобила е 120 км в час.

Теглото на бронираната машина е цели 9,7 т. Изработена е от балистична стомана. Има ниво на защита В6 – издържа на стрелба с оръжие 7,62 мм „Калашников“. Има възможност за монтиране на панели от керамика за увеличаване на защитата до В7.

При спукване на гумите могат да се изминат 100 км.

„Самел 90“ е основана през 1964 г. като производител на отбранително електронно оборудване на Българските въоръжени сили от електронно-съобщителна техника. След 1990 г. традиционната гама от изделия със специално предназначение  се разширява с граждански продукти в областта на телекомуникационната техника. Произвеждат се светодиодни осветителни тела, резервни части и детайли, касови апарати с фискална памет и др.

IMG_1890През юли 2004 г. „Самел 90“ АД е сертифицирана от Българското министерство на отбраната в съответствие с изискванията на AQAP 2110 и притежава CK №0035/2011. Фирмата има богат опит като поддоставчик на европейски и американски фирми.

За бронираната машина Guardian, показана в Интер Експо Център София, вече има заявки от Сърбия, Македония и Турция.