Канят германски автомобилни директори за разговори в Белия дом

Тръмп неотдавна реши да отложи автомобилните тарифи за сегаtrump-1

По bloomberg.com

Администрацията на Тръмп е поканила изпълнителните директори на три германски автомобилни компании за разговори в Белия дом, тъй като европейските и американските правителствени служители се опитват да договорят ново търговско споразумение според хората, запознати с въпроса.

Президентът Доналд Тръмп планираше да се срещне с главните изпълнителни директори на BMW AG, Daimler AG и Volkswagen AG след празника на благодарността, който беше само преди дни,  съобщи анонимен източник. Ръководителите се консултират с германското правителство в Берлин преди срещата им с администрацията на Тръмп, твърдят източници.

Комуникационният персонал на Белия дом не отговори на искането за коментар.

За президента на САЩ преговорите могат да бъдат начин да тласне Европейския съюз към по-широка търговска сделка. Дискусиите между Вашингтон и Брюксел са затънали напоследък, тъй като САЩ заплашват с тарифите за вноса на автомобили и ЕС предупреждава, че ще наложи данък върху цифровите услуги, който би могъл да засегне технологичните компании като Apple Inc., Amazon.com Inc. и т.н.

Комисарят по търговията на ЕС – Сесилия Малмстрьом, беше във Вашингтон, за да обсъди ограничено споразумение за свободна търговия с търговския представител на САЩ Робърт Лайтшизер. Тези разговори са съсредоточени главно върху регулаторното сътрудничество и не се занимават с тарифите за автомобили.

Тръмп реши миналата седмица да се откаже от налагането на автомобилни тарифи за сега, но американските представители ясно разказаха на европейските си колеги, че примирието може да не трае много дълго, ако не успеят да постигнат резултат търговските преговори с Белия дом, казаха източници.

Ръководителите на VW, Daimler и BMW обсъждат евентуалната среща в Белия дом, но всяка инициатива ще бъде тясно координирана с германското правителство и официалните представители на ЕС, отговарящи за търговските преговори, според познати хора.

VW се повиши на борсата с 2,5% и се търгува с 2,2% по-високо тези дни във Франкфурт. Daimler нарасна с 0,7%, а BMW се повиши с 0,3%.

Говорител на Daimler каза, че компанията оценява диалога с правителството на САЩ, но няма потвърдена среща. Говорител на BMW каза, че компанията не може да потвърди, че е получена официална покана и че няма планове за пътуване за такава среща. Говорител на VW заяви, че производителят непрекъснато води разговори с политическите ръководители и би приветствал усилията за сключване на търговско споразумение.

„Това би могло да бъде стъпка в правилната посока по отношение на посредничеството“ между европейските автомобилни производители и администрацията на „Тръмп“, съобщи Андърт Елингхорст, анализатор от Evercore ISI в Лондон. „Въпреки че е вероятно ще има  тежки едностранни искания от Тръмп“, добави той.

Търговският излишък на Германия в САЩ е бил обект на оплакванията на Тръмп относно дисбалансите в глобалната икономика. Volkswagen прави Passat седан и Atlas SUV в Тенеси, BMW изгражда своята серия X от SUV в Южна Каролина, а Mercedes-Benz Daimler произвежда седан C-Class и GLS и GLE SUV в Алабама.