Очаквайте новата книга „Създатели на автомобили“ от автора на сайта

Премиерата ще бъде на Международния панаир на книгата в НДКCover_Sazdateli.indd

Издателска къща „Еър Груп 2000“ съществува от 1995 г. За почти 25-годишното си съществуване е издала над 200 книги на военна и друга тематика. Повечето от книгите  са останали със златни страници в българската армейска история. Издателството отпечатва вече над 20 години известните месечни списания „Криле“, „Океан“, „Оръжие“ и „Ретросалон“. Въпреки навлизането на интернет новинарските сайтове, списанията все още поддържат голям месечен читателски интерес и абонамент. Редовни абонати са Президентството, Министерски съвет, Министерство на отбраната, Министерство на транспорта, летища и пристанища, политици и дипломати. За 25 годишната си дейност „Еър Груп 2000“ е издало и 9 книги на автомобилна тематика, които са изчерпани още в първия си тираж и е била нужна допечатка за редовните  читатели. Всички книги на автотематика са на  българския автомобилен журналист Красимир Панчев.

Последната книга, която издателството поднася като коледен подарък на феновете на автомобилите е „Създатели на автомобили“ на автора на сайта – Красимир Панчев. Премиерата ще бъде на 15  декември на щанд 436 на „Еър Груп 2000“ на коледния Международен панаир на книгата 2018 в НДК. Книгата представлява сборник с портрети на световни автомобилни конструктори, дизайнери и мениджъри, включително и до днес.

Съдбите и дейността на изобретателите, конструкторите и дизайнерите във всяка една откривателска насока са интересни и често поучителни. Тези творци имат своя уникален живот с неповторими случки и събития в него, по строго индивидуален начин стигат до върховете в кариерата си. Постиженията на гениалните и талантливите хора  бележат жалоните на възникване и развитие на почти всяко изобретение и техническо нововъведение.

Може да се каже, че за пръв път у нас в тази книга са събрани на едно място толкова такива имена от света на автомобила – едно от най-интересните творения на човешката цивилизация.

Но за създаването и усъвършенстването на неговата конструкция се работи дълго време. Достатъчно е само да се съгласим колко много auto mobile се промени в годините на нашето съвремие.

В този сборник е отделено внимание на биографиите на 72 личности, дали своя принос в създаването и развитието на „моторния самоход” и породената от него мащабна индустрия. Споделени са малко известни факти и данни за пътя и кариерата, за живота и съдбата на именитите изобретатели, конструктори, мениджъри и дизайнери, станали легенди – като се започне от създателите на първите двигатели и автомобили, до оглавявалите през важни периоди на съществуването им автомобилни компании. Някои от имената са начело на брандове и иновации досега. Успоредно с историите на надарените от природата различни творци може да се научи и за времето, в което са живели.

Сборникът с портрети включва и тяло със 142 специално подбрани от автора илюстрации. Проектът е подпомогнат от автомобилни вносители като София Франс Ауто, Opel Southeast Europe, Ратола, Porsche BG – VW, Мото Пфое, фирми като „Емвеко“ и Sin Cars.

28168653_2042876212394372_51431616609564004571_nКрасимир Панчев е автор и на  „Кратък англо-български автотехнически речник”, заедно с второто издание, на който влиза навремето в „Топ 30 на България“, на „Звездните мигове на моторните коне”,  на „Истории на автомобилните марки”, на „В света на автомобилните марки и емблеми”, на хронологията „Пътят на колелата”, на голям „Англо-български автотехнически речник“ с разговорник и на първия том на единствената по рода си в България „Популярна автомобилна енциклопедия”, издадени от „Еър Груп 2000“.

Издателство „Еър Груп 2000“ и авторът очакват феновете на автомобилите с първите пилотни бройки на 15 и 16 декември на щанд 436 – 4 етаж  в НДК, по време на изложението.

Новата книга „Създатели на автомобили“, която ще излезе на пазара,  е регистрирана с авторско право и ще бъде представена в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.
Ще се разпространява по-късно чрез вериги книжарници „Хеликон“, „Книгомания“ и др., ще се продава и чрез интернет, и в книжарниците на Техническия университет в София и Националната библиотека.

Красимир Панчев е сред доайените на българската автожурналистика. За да си представим кога започва да пише за автомобили, трябва само да споменем, че първи пише преди много години в „Студентска трибуна“ за проекта за построяване на подлез пред Софийския университет. След това пише за идеите за строителството на „детелините“ при Резиденцията „Бояна“ и на разклона за Аерогарата в столицата. Той е носител на първата награда „Автомобилен журналист на годината“ през 1994 г., прави първото специализирано автомобилно приложение в българската преса през с. г. във в. „Стандарт“, след това е на втори договор като основен автор в приложението „Автолевове“ на в. „Пари“ и на Съюза на вносителите на автомобили в България след създаването му. Автор е и на първите специализирани автомобилни страници навремето в почти целия периодичен печат у нас.

Тръгнал от някогашния популярен седмичник в. „Антени“, Панчев работи по-късно близо 21 години в първото в България и единствено навремето автомобилно издание – в. „Авто Мото Свят“, от които 7 като негов гл. редактор. Пише и в много други специализирани издания, участва в радио- и телевизионни предавания.

Панчев е и българският журналист, автор на най-много книги, свързани с автомобилите.

Той вече  работи по нови заглавия, които предстоят да излязат от печат.

Някои други книги от същия автор:

13216_pic_m

10964_pic_m

43297_pic_m

26016_pic_m