Shell насърчава безопасността на движението

Десета годишна конференция по пътна безопасност на Shell България95569daba5adfecec55a166ef83d185c

Вече десета година поред Shell България провежда международна конференция за пътна безопасност. И поредното събитие събра неотдавна под един покрив специалисти, компании, институции и медии. Една от основните цели на събитието бе намирането на работещи решения чрез диалог между експерти и заинтересовани страни.

Тази година изданието започна с кратки презентации и споделяне на международен опит. Бяха представени добри практики за справяне с умората на пътя от Али Пирланти, мениджър логистика за Shell Турция. Яцек Калета, генерален директор от полската компания SAMAT, която има над 38 години опит в управлението на логистични процеси, демонстрира иновативни средства за управлението на риска от пътни инциденти и тяхното приложение. Инспектор Мария Ботева от Пътна полиция запозна аудиторията с мерките за безопасното движение по пътищата, които институцията прилага.

Втората част на събитието раздели гостите на шест дискусионни групи по темите: безопасно поведение при шофиране; мястото на пътната безопасност в образованието; безопасност и техническа поддръжка на автомобилите; безопасност при мотоциклетистите; превенция и интервенция в пътната безопасност; управление на умората при шофиране и план за пътуване.

Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България, коментира: „С подобни инициативи искаме да насърчим компаниите и институциите да работят заедно в намирането на правилни решения на един проблем, който засяга всички нас като общество. По време на интерактивната среща насърчихме гостите със своя международен опит и експертиза да бъдат част от създаването на устойчиви предложения, който ние като компания ще насочим към подходящите институции под формата на добри практики.“.

Партньор на организаторите т. г. беше официалният дистрибутор на маслата Shell за България – Орбико България. Гостите имаха възможност да изпитат и практически темата за безопасността с демонстрация на безопасно шофиране при зимни условия, проведени от Петър Гьошев от Hyundai MotorSport Academy. Демонстрирани бяха и симулации на преобръщане на кола и челен удар, организирани от Димитър Илиев от Safety Driving Academy.

Акцентите на дискусиите бяха безопасно поведение при шофиране (водещ: Яцек Калета изпълнителен директор на SAMAT, Полша), мястото на пътната безопасност в образованието (водещ: Димитър Илиев, автомобилен рали състезател), безопасност и техническа поддръжка на автомобилите (водещ: Людмил Чингов, сервизен инженер Ауто Бавария), безопасност при мотоциклетистите (водещ: Ангел Караньотов, мотоциклетен състезател), управление на умората при шофиране и план за пътуване (водещ: Хулия Инчи, Мениджър по пътна безопасност в Shell за Европа ) и др.

По-отдавна пишещите по автомобилни теми, помнят и семинарите и лекциите на специалисти от централата на Shell, които те организираха дори преди промените у нас пред специализирана аудитория, още преди създаването и на българското представителство.