Бюджетът на Тръмп – за прекратяване на данъчния кредит за електромобили

Ще се приеме ли от Конгреса?

Главният изпълнителен директор на GM Мари Бара с президента Тръмп през 2017 г.

Главният изпълнителен директор на GM Мари Бара с президента Тръмп през 2017 г.

Белият дом предложи новия бюджет на страната да премахне данъчния кредит на стойност до 7 500 долара за закупуване на нови електрически превозни средства, което според него ще спести на правителството на САЩ 2,5 милиарда долара за едно десетилетие.

Много автомобилни производители лобират усилено пред Конгреса за увеличаване обхвата на тази федерална отстъпка, която сега покрива първите 200 000 електромобили на всяка компания.

Tesla и General Motors достигнаха 200 000 продажби миналата година, но други големи автомобилни производители са далеч от тази цифра. Отстъпката за електромобили на Tesla на 1 април ще падне на 3750 долара, а от октомври ще е 1875 долара за следващите 6 месеца.  При GM отстъпката ще падне на 3750 долара на 1 април. Купувачите на Tesla няма да могат да ползват този тип отстъпка от януари 2020 г., а тези на GM – от април 2020 г.

През ноември в конгресен доклад се казва, че 57 066 данъкоплатци са поискали 375 млн. долара данъчни кредити за електрически превозни средства през 2016 г.

Отстъпката от цената за електромобилите се радва на силна подкрепа сред демократите в Конгреса, но сенатор Джон Барасо, републиканецът, който е начело на Комисията за околната среда и обществени работи в Сената, предложи законодателство да я прекрати изцяло

През декември икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу заяви, че администрацията на президента Доналд Тръмп иска да прекрати субсидиите за електрически автомобили и други свързани с тях.

Тръмп миналата година заплаши, че ще премахне субсидиите за GM в отговор на решението на компанията да затвори пет североамерикански завода и да съкрати 15 000 работни места.

Бюджетът на Тръмп 2020 предлага и прекратяване на финансирането на програмата на отдела по енергетика, която помага на автомобилостроителите да правят по-ефективни модели, включително Tesla, Ford Motor Co. и Nissan Motor Co. Но програмата не е финансирала нов заем от 2011 г. насам.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата търси 14,2 млн. долара за внедряването и разработването на технологии за управление на автомобили, включително тестване и изследвания.

Бюджетът на Тръмп за 4,7 трилиона долара, който се стреми да намали финансирането за чуждестранна помощ и да увеличи разходите за военни цели и гранични стени, се очаква да бъде отхвърлен от Конгреса.