Lightyear One е допълнен със слънчеви панели

Твърди, че е най-аеродинамичният автомобилlightyear-one_100705592_h

Източник: electrek.co

Холандският стартиращ Lightyear твърди, че неговият електрически автомобил One е най-аеродинамичният автомобил в света, благодарение на Cd под 0,20, съобщиха от компанията.

„По време на тестване в съоръжение за вятърни тунели в Торино, екипът на Lightyear успя да потвърди коефициент на съпротивление (Cd) под 0,20“, се казва в съобщението на Lightyear. „Това означава новосъздаден рекорд в аеродинамиката за Lightyear One. Точният показател ще бъде оповестен публично, когато автомобилът бъде напълно разработен. С резултатите, Lightyear One вероятно ще бъде най-аеродинамичният автомобил на пазара.“

lightyear-one_100705595_hПодобно на американската Aptera, която беше възродена и сега отново се развива благодарение на усилията за финансиране, подходът на Lightyear към ефективността се основава на аеродинамичните показатели. По ирония на съдбата, холандската фирма изтъква опита си в слънчевите експерименти на дълги разстояния като основно предимство при разработването на автомобила си, въпреки че крайният продукт има далеч по-конвенционален дизайн от този на Aptera, който по-скоро прилича на прототип от добре финансирана инженерна програма.

Lightyear One се опира на монтирания на покрива слънчев масив, за да реализира пълния си пробег.

Компанията твърди, че превозното средство е  способно да измине 400 мили с едно зареждане при идеални (слънчеви) Lightyear-One-Interiorусловия, срещу само 250 мили в противен случай, отчасти поради способността да попълва 7,5 мили обхват в час само от слънцето. Lightyear казва, че крайната цел на компанията е да допринесе за бъдещето.

Всичко това е в автомобил, за който Lightyear твърди, че ще предлага пътническия капацитет на петместен седан, заедно с товароносимостта на SUV.

Lightyear One ще се появи на пазара през 2021 г.