Електрическото BMW i4 се оформя като съперник на Tesla Model 3

Ще пристигне през 2020 г., вероятно като модел 2021 г.BMW-i4-e1539873421100

Новият основен електрически седан на BMW започва да се оформя. Тъй като разработката е в ход, автопроизводителят пусна достатъчно информация, за да стане ясно, че приема много сериозно последните предизвикателства на Tesla.

Колко сериозно? Опитайте 530 конски сили и 300 мили пробег за модела и 80-киловатчасова батерия, базирана на новата архитектура на 5-то поколение на BMW, която е по-лека и компактна от батериите, използвани в сегашното поколение на EVs и PHEV.

I4 ще бъде способен на 150-киловат DC бързо зареждане, което според BMW може да достави 80 процента от общия си заряд само за 35 минути. В цикъла на EPA на САЩ i4 трябва да може да измине поне 300 мили с едно зареждане.

BMW вече има тестове на прототипи i4 в реалния свят, макар че е малко вероятно мулетата на BMW да носят основната каросерия на i4. BMW вече каза, че екстериорът на i4 ще се основава на концепцията i Vision Dynamics от автомобилното изложение във Франкфурт през 2017 г.

I4 ще бъде част от следващото семейство от 4 серии. Очаква се то да е тясно свързана с 4-серийния Gran Coupe, но може да седи по-високо, за да остави място за батерии над осите (а не само между тях). Платформата ще бъде споделена с ICE варианти на новите 4-Series и 3-Serie.

Едно е сигурно: BMW i4 няма да бъде концепцията, която беше представена на света по време на автомобилното изложение в Лос Анджелис през 2012 г. Тази реликва на марката „i“ на BMW трябваше да бъде купе, между съществуващия i3 (да бъде прекратено без замяна) и спортния автомобил i8. Тъй като BMW ускорява усилията си за електрифициране на основните си модели, марките „i“ ще престанат да бъдат собствена обособена гама.

i4 ще пристигне през 2020 г., вероятно като модел 2021 година