Архив

Мъск продава акции на Tesla за почти 4 милиарда долара

Цената на акциите на Tesla е паднала до най-ниската си стойност от 17 месеца

Илон Мъск изхвърли още 19,5 милиона акции на Tesla на стойност 3,95 милиарда долара. Сега Мъск все още държи около 14elon-musk-2021-01-min процента от Tesla. Стойността на акциите на Tesla падна до най-ниското си ниво от почти година и половина.

Последните продажби на акции вероятно са свързани с поглъщането на Twitter от Мъск, което приключи през октомври. Още през август Мъск беше продал 7,92 милиона акции на Tesla на стойност 6,9 милиарда долара –  по това време все още в подготовка за сделката с Twitter.

Фактът, че 19,5 милиона акции от настоящата продажба сега струват само 3,95 милиарда долара – в сравнение със 7,92 милиона акции за 6,9 милиарда евро през август – илюстрира развитието на цената на акциите на Tesla през последните месеци. Всъщност акцията е паднала до най-ниската си стойност от 17 месеца и в момента струва малко под 200 долара.

Това също има последици за самото богатство на Мъск, макар и на изключително високо ниво: според Reuters нетното му състояние е паднало до по-малко от 200 милиарда долара.

През април – малко след като беше обявено поглъщането на Twitter – Мъск продаде първия блок от акции на Tesla, за да финансира покупката. По това време той заяви, че не планира по-нататъшни продажби – и впоследствие въпреки това изхвърли акциите на Tesla на стойност почти 11 милиарда долара.