Архив

Rolls-Royce отчете рекордни продажби миналата година

Британският производител на автомобили, който започна като Rolls-Royce в Манчестър, Англия преди близо 120 години и сега е собственост на германското BMW

reuters.com/business/autos-transportation

ЛОНДОН, (Reuters) – Rolls-Royce отчете рекордни продажби миналата година въпреки средната цена от околоYED42ICAONI6LECYWW7DI6WHCU 534 000 долара за луксозните автомобили и спада в китайското търсене, като поръчките продължават до 2023 г.

Британският производител на автомобили, който започна като Rolls-Royce в Манчестър, Англия преди близо 120 години и сега е собственост на германското BMW (BMWG.DE), заяви, че е продал 6021 коли през 2022 г. спрямо 5586 през 2021 г., което също е рекордна година.

Продажбите на Rolls-Royce бяха водени от Америка, със САЩ. остава водещият пазар с около 35% от продажбите. В Китай, вторият по големина пазар на производителя на автомобили, свързаните с коронавирус блокировки доведоха до „едноцифрен спад“ в продажбите.

Но главният изпълнителен директор Торстен Мюлер-Отвьос каза в онлайн презентация, че това намаление е компенсирано от растеж на други пазари.

Ръчно изработен Rolls-Royce, описан като „най-изисканото съоръжение за пикник на земята“, е представен във фабриката на компанията в Гудууд.

„Нашата книга с поръчки се простира до 2023 г. за всички модели“, каза Мюлер-Отвьос. „Не сме забелязали никакво забавяне на поръчките.“

Rolls-Royce заяви, че предварителните поръчки за неговия напълно електрически Spectre, който трябва да бъде пуснат в продажба в края на 2023 г., са надхвърлили всичките им очаквания.

Главният изпълнителен директор каза пред репортери, че очакваният ръст за 2023 г. идва въпреки спирането на продажбите на Rolls-Royce в Русия, които обикновено възлизат на 250 до 300 единици годишно, след нахлуването в Украйна миналия февруари.

Мюлер-Отвьос каза, че персонализираният подход на луксозната марка е довел до „все по-въображаеми, лични и технически взискателни“ поръчки от клиенти.

($1 = 0,9370 евро)