Nissan купува контролния пакет на Mitsubishi

Ще се върне ли загубеното доверие114430-10812_600

На прес-конференция на 20 октомври Nissan объяви за покупката на 34% от акциите на Mitsubishi. Сумата на сделката съставлява 2,3 млрд долара, съобщава Bloomberg. В компанията заявили, че брандовете ще разделят двигатели, платформи и всички технически разработки.

От 14 декември съвета на директорите на Mitsubishi ще оглави Карлос Гон, който сега ръководи Nissan Motor и Renault.

«Ние ще помогнем на тази компания да реши проблемите, с които се сблъска и в частност да се върне доверието на потребителите към системата за горивна икономичност», — заяви на прес-конференцията изпълнителният директор на Nissan и Renault Карлос Гон.

Председателят на съвета на директорите на Mitsubishi Motors Осаму Масуко отбеляза, че да се върне доверието е трудно. «С Nissan ние ще започнем движение към тази цел », – уверл Масуко.

Mitsubishi се призна във фалшификация на резултатите от тестовете за разход на гориво за повече от 600 хил транспортни средства на 20 април. Това доведе до падане на акциите с 43%. Компанията заяви, че е създала независима комисия за разследване на ставащото. Тестовете, резултатите от които бяха изфабрикувани, са били проведени на 157 хил. автомобили Mitsubishi и 468 хил. Nissan. Именно Nissan, за автомобилите на който  Mitsubishi също проведе изпитания, указа за несъответствието на данните, след което Mitsubishi е провела вътрешно разследване и е изяснила, че данните са били фалшифицирани.

По-късно президентът на Mitsubishi Motors Тетсуро Айкава е признал, че компанията фалшифицира резултатите от тестовете за разход на гориво от 1991 г. Както е отбелязал тогава Айкава, разследоването на фалшификациите продължава. Презиидентът е заявил, че не знае защо неговите сътрудници са се заели с фалшификации.