НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508
НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508

В края на май в Лондон ще се проведе Shell Eco-marathon 2017

България отбелязва 10 години участие18033112_10212492860666735_4313402339579316611_n

През 2017 г. България отбелязва 10 години участие в Shell Eco-marathon Европа – единственото по рода си състезание, което има за цел да вдъхнови младите хора – бъдещи учени и инженери, за разработване на енергийно ефективни решения в транспорта. От включването си в състезанието българският екип наброява 400 студенти от четири учебни заведения – Техническите университети в София и Варна, Русенския университет  и Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм – гр. Чепеларе.

49960-Ruse_University_Shell_Eco-marathon_2016_2Досега България е участвала в разработването и представянето на над 10 напълно конструирани и движещи се автомобили, захранвани с над 6 вида енергия. Отборът на Техническия университет – София, 3 пъти е заемал престижното второ място в Европа в своята категория „Градски тип“ автомобил. При „Прототипи“, другата категория на състезанието, най-голямо разстояние от българските отбори е изминавал отборът на Русенския университет . През 2016 г. пилотът от Чепеларе Силвестър Ботев отбеляза рекорд за най-бързо излизане от автомобила по време на техническата проверка.

Тази година в надпреварата за енергийно ефективни превозни средства Shell Eco-marathon 2017 ще участват три нови български отбора . Те бяха официално представени  в София неотдавна. Два студентски и един ученически отбор от Русе ще демонстрират своите разработки пред публика и жури на международното състезание.Shell_HydRU-800x494

Сред дебютантите е тимът на Русенския университет, който работи по прототип на автомобил, задвижван с водородна клетка. Над 30 студенти и преподаватели от четири факултета работят осем месеца почти денонощно, за да създадат своя автомобил HydRU R1. Той ще се състезава в клас „Градски прототипи“, задвижвани с водород.  Дебютът на HydRU R1 е на предварителния кръг Shell Eco-marathon Challenger Event, в който отборите, заявили участие за първи път,  могат да тестват и правят подобрения по своите превозни средства. Тази година организаторите предвиждат две такива състезания – във Франция и в Турция, на което дебютантите ще могат да отстранят евентуалните пропуски по автомобилите си.

050517010907shellЗаедно с тима на Русенския университет в предварителния кръг ще се състезават и ученици от Професионална гимназия по механотехника в Русе и Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък.

В края на месец май в Лондон ще се проведе международното състезание Shell Eco-marathon 2017, в което за четвърта година в категорията „Прототипи“ с електрическа батерия ще участва автомобилът DTT, създаден също в Русенския университет.

 

По Интернет публикации