Mercedes ще прави компактно EV във Франция

Планират се над 10 електрически модела Mercedes и Smart до 2022 г.

Generation EQ, Interieur, fahrerorientiertes Cockpit   Generation EQ, interior, driver-oriented cockpit

Generation EQ, Interieur, Cockpit

Daimler ще инвестира 500 млн. евро (589 млн. долара) в завода си в Хамбах, Франция, за да започне производство на компактна електрическа кола за Mercedes-Benz.

Новата кола, която ще бъде част от новия електрически подбранд EQ на Mercedes, ще бъде правена заедно с батерията, задвижваща Smart ForTwo.

Компанията отказа да каже кога планира да започне производството на модела, който ще бъде първият автомобил на Mercedes, строен във Франция, когато започне производството.

Миналия септември Mercedes представи концепта EQA, компактен електрически автомобил с пробег от около 400 км и възможност за презареждане без да се налага да се включва.

Daimler планира да пусне повече от 10 електрически модела от марките Mercedes и Smart до 2022 г. Производителят очаква електрическите модели да представляват 15% до 25% от световните продажби на Mercedes до 2025 г. От 2020 г. Smart ще предлагат само електрически автомобили.

Mercedes планира също така да прави компактни EQ в Растадт, където в момента се произвеждат компактните модели клас А и GLA.

Mercedes адаптира производството на автомобила си така, че да може да прави електрически варианти на една и съща производствена линия като еквивалентните модели с бензинови, хибридни или дизелови двигатели, позволявайки на немския автомобилен производител бързо да увеличи производството си, ако търсенето се покачи, каза говорител на компанията.

Generation EQ, Exterieur ; Generation EQ, exterior;

Generation EQ

Първият продукт от под-марката ще бъде EQC, средният SUV модел, който ще бъде пуснат в производство в завода на Daimler в Бремен, Германия през следващата година. Заводът в момента произвежда средно поколение клас C, серия E-класа за големи автомобили и кросоувър GLC.

Daimler също така обяви плановете си да произвежда луксозни модели от EQ subbrand във фабриката си в Зинделфинген, Германия, където седанът S се превръща в седан с висок клас.