Синдикален съюз във FCA поиска стачка срещу купуването на Роналдо

Juventus плаща 100 милиона евро за звездата

Роналдо вкара 451 гола в 438 мача, откакто се присъедини към Real Madrid през 2009 г., като помага на клуба да спечели четири титли в Шампионската лига, а на Ла Лига, най-голямата футболна дивизия на Испания, два пъти. Снимка: REUTERS

Роналдо вкара 451 гола в 438 мача, откакто се присъедини към Real Madrid през 2009 г., като помогна на клуба да спечели четири титли в Шампионската лига, а на Ла Лига, най-голямата футболна дивизия на Испания, два пъти.
Снимка: REUTERS

МИЛАНО – Съюз на работещите във Fiat Chrysler поискаха стачка в завода в Мелфи, Италия, за да протестират срещу огромните суми, изразходвани от футболния клуб на Juventus, за да подпишат със звездата Кристиано Роналдо.

Exor, инвестиционният холдинг на италианското семейство Агниели, притежава почти 30% от Fiat Chrysler и 64% от Juventus.

FCA и Juventus са напълно отделни субекти, всеки управляващ собствените си финанси и операции.

Италианските шампиони Juventus се съгласиха във вторник да платят на Real Madrid 100 милиона евро (117 милиона долара), за да вземат португалския нападател за четири години. Роналдо е световен играч на годината пет пъти.

„Неприемливо е, че докато [собствениците] искат работници от FCA да правят огромни икономически жертви от години, същите да решат да похарчат стотици милиони евро за закупуването на играч“, се казва в изявление на синдиката.

Хиляди работници от РСА в цяла Италия са били на държавно спонсорирани временни съкращения от години поради липса на нови модели. Компанията обаче стартира нов петгодишен инвестиционен план, като според него трябва да позволи на всички служители в Италия да се завърнат на работа до края на 2022 г.

Независимият съюз, който не е част от по-големите национални конфедерации на труда, не представлява много работници в Мелфи. Стачката ще се проведе в неделя до ранния вторник, добави съюзът.

„Собствениците трябва да инвестират в модели на автомобили, които гарантират бъдещето на хиляди хора, а не обогатяват само един“, заявиха от Съюза.

FCA и Exor отказаха да коментират.

Производителят на автомобили, чиито италиански заводи пуска джипове SUV, спортни Alfa Romeos, луксозни Maseratis и малки Fiats, обеща да върне всички служители в Италия до края на 2018 г., но инвестициите и пускането на продуктите се забавиха.