НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508
НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508

Tesla прави Gigafactory 3 в Китай официално

Планира да започне производство на електромобили до 2 годиниPhoto-2-e1531230674865

Electrek

Tesla потвърди съобщенията, които излязоха от Китай за сделка, която да позволи стартирането на Gigafactory 3 в Шанхай.

Автомобилният производител потвърди сделката и каза, че планира да започне производство „в близко бъдеще“, когато първите автомобили ще се пуснат до  „2 години“.

Ето едно изявление, което говорител на Tesla изпрати до Electrek:

„Миналата година обявихме, че работим с общинското правителство в Шанхай, за да проучим възможността за създаване на фабрика в региона, която да обслужва китайския пазар. Вече подписахме споразумение за сътрудничество на Tesla, за да започнем да строим Gigafactory 3 – ново предприятие за производство на електрически автомобили в Шанхай.

Очакваме строителството да започне в близко бъдеще, след като получим всички необходими одобрения и разрешителни. Оттам ще отнеме около две години, докато започнем да произвеждаме превозни средства, а след това още две до три години, преди фабриката да е изцяло натоварена, за да произвежда около 500 000 автомобила годишно за китайски клиенти. Tesla е дълбоко ангажирана с китайския пазар и очакваме с нетърпение да правим повече коли за нашите клиенти тук.

Това съобщение няма да окаже въздействие върху нашите производствени операции в САЩ, които продължават да растат.“

Проведе се церемония по подписването на споразумението с местното правителство. Изпълнителният директор на Tesla – Елон Мъск присъства заедно с други ръководители на Tesla:

„Шанхай ще бъде местоположението на първата гигафабрика извън Съединените щати. Той ще бъде най-съвременна фабрика за превозни средства и модел за устойчиво развитие. Надяваме се, че скоро ще бъде завършена. Бяхме впечатлени от Шанхай и искаме нашата фабрика да се добави към това.“

В прессъобщение управата на Шанхай също обяви събитието.

Photo1-e1531230647514Ето прессъобщението от Шанхайската народна управа:

„Tesla Gigafactory, която има за цел да прави 500 000 електрически автомобила годишно, официално се установява в Шанхай. Това е най-големият чуждестранно инвестиран производствен проект в историята на Шанхай. На 10 юли, Шанхайското общинско правителство и Tesla подписаха Споразумение за сътрудничество. Кметът Инг Йонг и председателят и главен изпълнителен директор Елон Мъск на Tesla поставиха отличителен знак за центъра за развитие и иновации на електромобилите Tesla (Shanghai) Ltd. Споразумението бе подписано от Джо Бо, изпълнителен вицепрезидент на Шанхай, и от Робин Рен, вицепрезидент на Tesla за световни продажби.

Съгласно споразумението двете страни ще съсредоточат сътрудничеството си върху съвместното насърчаване на технологичните иновации и развитието на индустрията, където град Шанхай ще подкрепи силно Tesla Shanghai. С това се очаква, че Tesla Shanghai ще постигне оптимизирани операции в областта на научноизследователската и развойна дейност, производството и продажбите, които ще допринесат за глобалния бизнес. Това печелившо сътрудничество допълнително увеличава позицията на Шанхай като световен автомобилен производствен център.

Tesla също така подписа договор за инвестиции в електромобили с ръководството на Lingang, Lingang Development Administration и Lingang Group. Tesla планира да построи и експлоатира изцяло собствена гигафабрика в Lingang, тази фабрика ще извършва научноизследователска и развойна дейност, производство и продажби. Същия ден общинското правителство в Шанхай и Tesla представиха плака за Центъра за развитие и иновации на електромобилите Tesla (Shanghai) Ltd., важна част от глобалната система за научноизследователска и развойна дейност на Tesla. Центърът за развитие и иновации се съсредоточава основно върху научноизследователската и развойна дейност в областта на електрическите превозни средства и иновациите и активно насърчава трансформирането на постиженията на иновационните технологии за електрически превозни средства.“

Преди церемонията по подписването кметът на Шанхай Инг Йонг каза: „Радваме се да постигнем стратегическо сътрудничество с Tesla и приветстваме научноизследователската и развойна дейност на Tesla, производството и експлоатацията на чисто електрически автомобили в Шанхай. Общинското правителство в Шанхай ще окаже пълна подкрепа за изграждането на фабриката и ще се стреми да създаде по-добра среда и да осигури по-добри услуги за развитието на различни предприятия в Шанхай, включително Tesla