BMW ще отвори завод за автомобили в Унгария

Той ще бъде на стойност 1,2 млрд. долараAR-180739924.jpg&q=80&MaxW=300&cci_ts=20180731064435

Bloomberg

BMW инвестира 1 млрд  евро в нов монтажен завод в Унгария. Заводът ще произвежда 150 000 автомобила годишно, съобщи наскоро производителят на автомобили в Мюнхен.

Фабриката ще може да произвежда, както горивни, така и електрифицирани BMW модели на една производствена линия, заяви шефът на продукцията на BMW Оливър Жипс в изявлението. „В бъдеще всеки завод на BMW Group в Европа ще бъде оборудван да произвежда електрифицирани, както и конвенционални автомобили“, каза той.

Това ще бъде първият завод за производство на автомобили от 2000 г. насам, когато групата реши да построи обект в Лайпциг, Германия, каза говорител, отказвайки да потвърди кои модели ще произвежда компанията в Унгария.

„Сега засилваме дейността си в Европа, за да поддържаме световен баланс на производството между Азия, Америка и нашия континент“, каза изпълнителният директор на BMW Харалд Крюгер в изявлението.

Строителството в близост до град Дебрецен, на около 200 км източно от Будапеща, ще започне през втората половина на 2019 г.

BMW, подобно на други световни производители на автомобили, е подложено на натиск да се приспособи към променящите се глобални търговски политики, които подкопават десетилетия дълъг ход към понижаване на бариерите, като същевременно харчат рекордни разходи за електрически и самоуправляващи се автомобили.

BMW изнася повечето от популярните си SUV от Южна Каролина в Европа, стратегия, която би могла да стане все по-предизвикателна, ако тарифните заплахи станат реалност. Германският производител съобщи, че е повишил цените на SUV, внесени от САЩ в Китай, след като азиатската страна повиши тарифите в ответни мерки.

Производственият обект на Унгария ще се добави към 31-те производствени и монтажни съоръжения на BMW в световен мащаб. Mercedes Benz, Audi и Suzuki имат автомобилни заводи в Унгария, докато Opel на PSA Group правят двигатели в страната.

Фабриката в Дебрецен ще добави около 1000 работни места към работната сила на BMW, посочи компанията в изявлението си.