BMW i3 – 700 км с едно зареждане

Новата 100 кWh, по-плътна и по-безопасна батерия увеличи възможноститеLion-Smart-BMW-i3-Battery-Pack-Image-1

За BMW i3 все още не всичко е казано. Футуристичният, изцяло електрически градски модел е един от онези автомобили, чиято стойност не можете напълно да схванете. Когато беше пуснат, BMW i3 изненада. Но в същото време това беше едно от най-желаните EVS, които могат да купят. Също както при по-големия си брат – BMW i8 – някои качества очевидно не бяха открити. Докато изцяло електрическата конфигурация и производителност бяха изтъкнати при i3, пробегът беше най-големият недостатък.

Когато бе пусната, малката електрическа кола на баварския автомобилен производител включваше малка акумулаторна батерия от 33 кВт, която осигурява 114 мили от обхвата на шофиране, според EPA. Добър за града, лош за почти всичко останало.

Затова, за да докаже какво може да направи тази модулна платформа, германската компания за съхранение на енергия Lion Smart разкри собствения си пакет батерии за i3. Докато е в процес на разработка, тази концепция за „лека батерия“ използва модулен дизайн, предназначен да намали разходите и да подобри безопасността. За BMW i3 обаче това означава, че батерията от 100 кWh с висока плътност позволява диапазон от цели 435 мили (700 километра)…

Въпреки че все още не е ясно дали се основава на цикъла NEDC или WLTP, или на собственото вътрешно тестване на компанията, това е впечатляващ  пробег, осигурен за превозно средство. Това е същият пробег, който BMW очаква от своя iNext EV, планиран за дебют от 2022 г.