Aston Martin пуска Rapide E – първия си електрически модел

Строи се „Дом на електрификацията“ за марките  Aston Martin и Lagonda1536777644-aston-martin-rapide-e-3

Миналата година Aston Martin обяви плановете си да построи първия си батериен електрически автомобил, Rapide E. Специалното издание с изцяло електрически седан беше ограничено до 155 броя и щеше да се произвежда с помощта на технологичната компания Williams Advanced Engineering Преди дни Aston Martin разкри производствените характеристики.

Пакетът батерии 65 кВч на Rapide E се състои от 5600 литиево-йонни цилиндрични клетки, монтирани там, където двигателят, трансмисията и резервоарът за гориво се намират на обикновения Rapide. Два електрически мотора, задвижващи отзад, поддържат разположението на задния мост на седана и са насочени към постигане на 601 к.с.

Aston казва, че пробегът ще бъде 200 мили (използвайки прекалено оптимистичния WLTP модел), но 800-волтовата батерия означава, че Rapide E ще се зарежда изключително бързо.

imagesvc.timeincapp.comС претендирана максимална скорост от 155 мили в час и време под 4.0 сек. за достигане от 0 до 60 мили в час, EV трябва да запази отличните качества на Rapide. И докато някои електромобили могат да доставят максимална мощност само с напълно заредена батерия, Aston казва, че Rapide E е разработен, за да достави горната ефективност в по-голямата част от заряда на батерията (подобно на традиционния двигател с вътрешно горене).

Предполага се, че моделът ще запази динамиката на двигателя на Rapide V12 с уникална настройка на задвижването и шасито, диференциал с ограничено приплъзване и ревизирани пропорции на пружините и амортисьорите.

Производственият обект Saint Athan (който все още е в процес на изграждане) ще построи  Rapide E  и ще бъде считан за бъдещия „Дом на електрификацията“ за марките  Aston Martin и Lagonda.

Очаквайте доставките на клиентите да започнат през последното тримесечие на 2019 г.

Източник: Aston Martin