Peugeot e-LEGEND е вдъхновено от легендарното 504 Coupe

Електрическото ретро дава възможности и за автономно управлениеPeugeot-e-Legend_Concept-2018-1024-08

Париж погледна към миналото като вдъхновение за най-новия си концептуален автомобил, E-Legend, който ще дебютира на автомобилното изложение в Париж на 2 октомври.

Peugeot представя концепцията e-LEGEND, вдъхновена от легендарното Pininfarina стил 504 Coupe, което дебютира през 1969 г. Ретрофутуристичният модел е електрически, като по размери е почти идентичен с настоящия 508.

„Нямаме намерение да правим римейк на 504 Coupe“, каза директорът на дизайна на Peugeot Жил Видал. „Искахме да кажем, че бъдещето може да бъде вълнуващо. Има някои аспекти и подробности, които  свързват концепта с 504, но той не е нео-ретро“.

Повечето елементи от дизайна на екстериора са заети от класическия 504, като най-видими са приликите по формата на фаровете, въздухозаборника на предния капак и класическото щитовидно лого. Но все пак има сериозни промени по аеродинамиката и стилистиката, които говорят за съвременна машина.

Peugeot-e-Legend_Concept-2018-1024-0dВ салона също се забелязват някои ретро нотки, но е наблегнато повече на технологиите от днешния и утрешния ден. Вграден в тапицерията е малък екран, който поздравява шофьора по име и му позволява да знае, че колата е готова за автономно или ръчно шофиране.Дигитални дисплеи, футуристичен скоростен лост и информационно-развлекателна система с гласови команди, разпознаваща 17 езика са основните акценти. Аудиото пък е специално разработено за модела и има възможност да разпределя звука към всеки пасажер поотделно.

Tech collaboration E-Legend е също така възможност за PSA Group да демонстрира най-новото си технологично сътрудничество със SoundHound – компания от Силиконовата долина, специализирана в разпознаването на глас.

Концепцията е оформена от Никола Бризону (екстериор) и Кристоф Пиалат (интериор).

Peugeot e-LEGEND е с електрическо 4х4 задвижване, максимална мощност от 420 к. с. и 800 Нм максимален въртящ Peugeot-e-Legend_Concept-2018-1024-23момент. Електрическото ретро ускорява до 100 км в час за малко под 4 сек., а максималната му скорост е 220 км в час. С едно зареждане на 100-киловатчасовия пакет батерии, купето изминава до 600 км. На специална бърза зарядна станция, за едва 25 минути може да се зареди до 80% от батерията.

e-LEGEND разполага с няколко режима на задвижване и визуализация. Soft осигурява максимален комфорт на пасажерите, с минимална информация на дисплея, а Boost изважда повече данни на дисплея, като електромобилът става по-динамичен. Има и режим Legend, при който на екрана се изобразяват приборните уреди на класическия 504.

Peugeot не планира да произвежда E-Legend, но размерите му са подобни на тези на обикновения производствен автомобил. Френският производител възнамерява да използва някои от демонстрираните в концепта технологии за гамата си.