PSA и FCA в преговори за съвместна разработка на електромобили

Смята се, че обсъждат обща „супер платформа“ за електромобилиp1

Източник: motor1.com

След като в средата на март имаше информация, че PSA е насочена към повече придобивания, Automotive News вече публикува нова интересна информация за френския производител. Вторият по големина европейски автомобилен производител през 2018 г., измерен чрез продажби, се твърди, че обсъжда ново партньорство с Fiat Chrysler Automobiles, което ще се фокусира върху развитието на електрически превозни средства, според „хора, запознати с преговорите“.

Говори се, че двата автомобилни гиганта обмислят да разработят заедно „супер платформа“ – архитектура за електромобили, които ще се използват от всички марки в диапазоните на PSA и FCA. „Хората, които не са искали да бъдат разкрити“, казали на онлайн изданието, че двата автомобилни производителя искат да намалят инвестиционните разходи и да направят електрическите си превозни средства по-печеливши.

„Никой производител на автомобили не може сам да си позволи да инвестира необходимите инвестиции за разработване на платформи за интелигентни, хибридни и свързани превозни средства, които ще тръгнат през следващите години,“ коментира Карло Алберто Карневале Мафе, професор в университета Бокони в Милано. „Разговорите между PSA и FCA, както и тези на BMW с Daimler, са ясен знак, че индустрията трябва да намери ново равновесие на конкуренцията за крайните продукти и услуги.“

Потенциалното сътрудничество между PSA и FCA също се разглежда като първата стъпка към пълно сливане между двата автомобилни производителя. Смята се, че PSA се интересува от подобен ход, поради позицията на FCA в Съединените щати, където френската компания ще се завърне до средата на следващото десетилетие. Освен това FCA притежава и Jeep, който е една от най-привлекателните марки в днешната индустрия.

От друга страна, FCA е една от компаниите, които вярват, че автомобилната индустрия трябва да се консолидира, за да сложи край на дублирането на инвестиции, както изтъква Automotive News. Майк Манли, главен изпълнителен директор на производителя, вече обяви, че ще „вижда ясно“ потенциални сделки за сътрудничество с други производители на автомобили…