Volkswagen избра Турция за новата си фабрика за автомобили

Новата база ще има между 4000 и 5000 работници111222

Източник: proact-group.com

Германският автомобилен производител Volkswagen е решил да построи новия си завод за производство на Skoda и SEAT в Турция, а не в Румъния или България, съобщава вестник Haber Turk.

В резултат на усилията за убеждаване на германския гигант да инвестира в Турция повече от десетилетие, Volkswagen реши да открие фабрика в страната, която ще наеме 5000 души годишно и ще произвежда моделите на Skoda и SEAT.

Според списание AutomobilWoche, Турският фонд за знания в областта на автомобилното производство е изиграл важна роля в принуждаването на немската компания да вземе решение.

В публикацията се казва, че решението на VW да инвестира в Турция е дошло след нормализиране на отношенията между Анкара и Берлин. Напрежението в двустранните отношения се забави след посещението на президента Реджеп Тайип Ердоган в Германия през септември, което даде тласък на инвестициите.

През ноември списанието съобщи, че Volkswagen планира да открие нов завод в Източна Европа, а потенциалните места са България, Турция и Румъния. Президентът на компанията, Херберт Диес, заяви, че автомобилостроителят търси ново многоцентрово предприятие в Източна Европа, за да започне производство след 2022 г.

Според списанието новият завод ще има между 4000 и 5000 служители. Заводът ще произвежда джипове Skoda Karuk и SEAT Attica, които в момента се произвеждат в чешкия град Квасини.

Компанията добави, че необходимостта от нова база е нараснала, след като Volkswagen потвърди, че ще прехвърли германското производство на Passat на завода Квасини в Чехия, където най-големият автомобилен производител в света ускорява инвестициите си в автомобили без емисии.

Фабриките на Volkswagen в германските градове Емден и Хановер ще правят електрически автомобили до 2022 г.