Mack планира да прави електрически камиони за извозване на смет

Пробегът е достатъчен за услуги в градската част

Mack

Mack

На изложението за специализирани превозни средства  в Лас Вегас по-рано този месец американското дъщерно дружество на камионите на Volvo пусна на пазара Mack Electric LR, нова линия от камиони, направена за превоз на отпадъци до сметищата.

Mack планира да започне тестването на новите камиони в Ню Йорк догодина. Там вече се експлоатират повече от 2200 камиона за смет от различни видове, за да изчистят улиците от боклук, отломки и сняг. Типичният пробег може да бъде само 30 мили на ден, но отнема цял ден със спирки и стартиране – при което дизеловият камион е по-малко ефективен.

Новите електрически камиони използват два електрически мотора, произвеждащи комбинирани 496 к. с. и 4051 паунда-фута въртящ момент. Mack казва, че те използват 600-волтови литиево-манганови кобалтови батерии и електрически задвижващи системи, за да повишат мощността и скоростта на зареждане, въпреки че Mack не е разкрил капацитета или обхвата на батерията. С къси спирки и маршрути, пробегът може и да не е голям проблем.

Камионите разполагат с две допълнителни електрически системи – типична 12-волтова за управление на осветлението и аксесоарите на камиона, и 24-волтова, която се захранва от основната батерия, за да работи хидравликата.

В края на деня, камионите могат да се свържат със 150-киловаттни зарядни устройства за постоянен ток, преди да започнат отново работа на следващата сутрин.