Лондонските таксиоператори са спестили 3,5 млн паунда на ток

Резултатът е от електрическите кабини, пуснати миналата годинаlevc-2500-taxi (1)

Източник: cleantechnica.com

LEVC – London Electric Vehicle Company, Лондонската компания за електрически превозни средства, изцяло дъщерно дружество на китайската Geely Motors, казва, че лондонските таксиметрови оператори са спестили 3,5 милиона паунда разходи за гориво, откакто представиха електрическата си кабина PHEV миналата година. Електрифицираният Black Cab има обсег от 80 мили и бордови бензинов двигател с удължител на пробега. Към днешна дата са продадени 2500 от кабините на LEVC, като 2 000 от тях извършват услуги по улиците на Лондон, а останалата част оперира другаде във Великобритания.

LEVC казва, че електрическите му кабини имат „огромен принос“ за намаляване на вредните емисии, предотвратявайки навлизането на 6800 тона CO2 в атмосферата в сравнение с традиционните таксита на изкопаеми горива, съобщава Business Green. Това е равно на 1500 пътувания с връщане от Лондон до Сидни, Австралия.

Електрифицираните таксита намаляват драстично замърсяването с NOx – с 99,5% в сравнение с типичните черни кабини с дизелово гориво. Общо те са возили 13 милиона пътници и натрупаха над 21 милиона пътнически мили – достатъчно, за да пътуват до Луната и обратно 45 пъти. Компанията казва, че превозните средства спестяват на всеки отделен шофьор на такси около 100 британски лири всяка седмица от разходите за гориво.

Общо около 850 000 литра дизелово гориво са останали в резервоарите на бензиностанциите, тъй като електрическите таксита возят пътниците от точка до точка.

От 2014 г. насам китайската компания Geely инвестира повече от 500 млн британски лири в превръщането на LEVC – официално лондонската таксикомпания – в EV производител, като планира да пусне още няколко електрифицирани модела на търговски превозни средства за продажба в Обединеното кралство, Европа и други държави. Компанията казва, че електрическите й кабини са се радвали на „значителни продажби“ в Норвегия, Холандия и Германия. Сега тя продава първите си автомобили в Швеция, Хонконг и Малайзия.