Продадоха на търг 1992 Williams Formula 1 Car на Найджъл Мансел

Световна рекордна цена на Bonham’s Goodwood от 3 377 878 долараFW14B-front34_trans_NvBQzQNjv4BqenwyCDdm59LAHO4z8mD1_AM9ZftidJCFj3q9t6wtw0k

Годишният търг на Bonhams Festival of Speed се превърна в традиция за по-доброто разнообразие от присъстващи на Goodwood. Всъщност автомобилите често са достатъчно страхотни, за да ви се наложи да надникнете в палатката на Bonhams…

Тази година няколко от тях не предизвикаха достатъчно интерес, а общият процент на продажбата беше нисък – бяха сключени сделки само за 41 от предлаганите 83 автомобила.

Каква е причината?

Пазарът, който е в момента, изисква най-доброто качество, за да се постигнат най-добрите цени, а няколко непродадени автомобила на този търг имаха съмнителни истории и модификации.

Звездата от продажбата, този Williams FW14B с червен номер „5“ на носа, е на автомобилния английски водач във Формула 1 Найджъл Мансел, който се качи до победа във всяко от първите пет състезания от сезон F1 през 1992 г.

Шаси номер 08 беше пилотирано от Мансел за още две състезания след това, преди да бъде предадено на съотборника му Рикардо Патрезе през по-голямата част от остатъка от сезона.

Мансел спечели Световното първенство F1 през 1992 г., а емблематичният синьо-жълт ливрей на автомобила се превърна в символ на определена ера в автомобилните спортове. Между другото, това е и първият автомобил, проектиран от Адриан Нюи, спечелил шампионата.

Продажната цена постави нов световен рекорд за автомобил Williams Формула 1, продаден на търг и с право.