Bugatti Chiron чупи бариерата от 300 мили на час!

Нов рекорд на скорост – над 490 км в часbugatti-chiron-300-mile-an-hour-barrier-ehra-lessien

Express Drivers

Прототипът на Bugatti Chiron е много, много по-бърз от SSC (409,88 км в час двупосочно, 2007 г.) и Koenigsegg (455,28 км в час двупосочно 2017 г.).

Bugatti стана първият автомобилен производител в света, който преодоля бариерата за скорост от 300 мили в час (480 км в час) в прототип на Bugatti Chiron, като постави нов световен рекорд с 490.484 км в час на 2 август 2019 г. Постижението беше достигнато от Анди Уолъс зад волана на това, което Bugatti казва, че е почти производствен модел на Chiron и  проверен от TÜV –  Асоциацията за техническа инспекция на Германия.

Според Top Gear UK екип от инженери от Bugatti, Michelin и шаси експертът Dallara 03_ss300p_3i4_rearработили върху Chiron в продължение на шест месеца, за да го подготвят за преодоляване на скоростната бариера. Прототипът Chiron е с 25 см по-дълъг, а височината на возене е по-ниска, за да намали съпротивлението.

Задното крило и въздушната спирачка бяха свалени, за да се намали влаченето и бяха заменени със статичен блок. От вътрешната страна пътническата седалка беше заменена с компютърни системи. Кабината разполага с клетка, предпазна седалка за водача и няколко промени за спестяване на тегло.

„Какъв рекорд! Радваме се, че сме първият производител, постигнал скорост над 300 мили в час. Това е крайъгълен камък. Искам да благодаря на целия екип и на пилота Анди Уолъс за това изключително постижение“, каза Стефан Винкелман, президент на Bugatti.

Двигателят задвижващ рекорден Chiron е 8,0-литров четири турбо W16 с прякор Thor, който дава 1578 к. с. Предавателната система и системата за задвижване на всички колела остават стандартни. Сега, когато Bugatti е пречупил бариерата с този Chiron, може да има нова версия Super Sport в близко бъдеще. И сега, след като рекордът беше счупен, ще видим какво измислят от конкуренцията.