VW в заключителни разговори за нов завод в Турция

Съобщава Андреас Тостман – член на бордаvw-logo-neu-6

БЕРЛИН (Reuters.) – Германският автомобилен производител Volkswagen (VOWG_p.DE) е близо до решение за изграждане на нов завод в Турция, заяви член на борда пред журналисти в Берлин в четвъртък.

„В момента сме в заключителни разговори с Турция“, заяви Андреас Тостман, член на борда, отговарящ за производството, добавяйки, че очаква разговорите да приключат след две седмици, „може би по-рано“.

Давайки повече подробности за плановете, източници, близки до компанията, заявиха, че фабриката за много марки ще струва повече от 1 милиард евро.

Според източниците, заводът вероятно ще произвежда 300 000 автомобила годишно, VW Passat и близо идентични модели Skoda Superb, за износ в Източна Европа.

Той ще наеме близо 4000 в Маниса близо до Измир в западна Анадолия, а строителството може да започне в края на 2020 г., като производството ще започне през 2022 г.

Volkswagen е търсил евентуален нов завод в Източна Европа, като за България се знае, че е в списъка.

Сделката в Турция може да бъде политически противоречива, като се има предвид притесненията на Европейския съюз по отношение на това, което вижда като ограничение на свободата на изразяване и правата на демонстрации при президента Тайип Ердоган. Аргументът на VW е, че Турция е кандидат за членство в ЕС.

На сн.: Новото лого на концерна