Audi планира електрически седан с размер A5

Въвеждане на архитектурата на Premium Platform Electricaudi-gt-sedan (1)

По autonews.com

Audi разработва електрически модел Sportback с размер A5, който ще предлага четири врати и e-tron GT стайлинг, според Autoweek.

Ако смятате, че електротехниката, получена от развитието на Porsche Taycan, ще бъде ограничена до Porsche, а няма да стигне някоя от другите марки на Volkswagen Group, не сте следили стратегията на компанията за електрификация много отблизо.

Porsche и Audi работят върху нова Premium Platform Electric, която ще бъде в основата на серия от електрически превозни средства от няколко марки на VW Group, една от които ще бъде електрически седан с големина на Audi A5, научаваме от  Autocar.

Архитектурата на Premium Platform Electric ще бъде със задвижване на задните колела в основна форма, като само един електромотор ще бъде разположен на задната ос, но за изискванията на Audi quattro за задвижване на всички колела,  ще включва втори мотор отпред.

Електрическата платформа ще бъде достатъчно гъвкава, за да се използва за големи седани и джипове, както и за редица размери на батерията, като опцията с най-дълъг пробег е от 300 мили, съобщава Autocar. PPE архитектурата ще включва и 800V система с възможност за зареждане с мощност 350 кВт – това е много бързо зареждане.

Какви модели са в процес на разработка, когато става въпрос за Premium Platform Electric? Изглежда, че Audi ще представи седан с четири врати A4 с купеподобен профил, близък до A7 Sportback, в стил на концепцията на E-tron GT. (Ако използвате Tesla за сравнение, това ще бъде конкурент на Model 3). Autocar предупреждава, че този модел все още не е одобрен от Audi и че той все още е в ранните етапи на дизайна, но с обхват от 300 мили, задвижване на всички колела и средни размери на седана, това звучи много за електрическата гама на Audi, която засега включва само 2019 SUV e-tron. Средният седан би бил една от логичните следващи стъпки, предвид силното търсене, което Tesla изпита с Model 3.

Този среден електрически модел Sportback, ако бъде одобрен за производство, се очаква да стартира гама от модели, които ще включват кросоувъри, комби, модели Sportback, седани и SUV. Но преди да пристигнат превозните средства на платформата PPE, което ще бъде в началото на следващото десетилетие, два други електрически модела на Audi ще стигнат тук първи: Audi E-tron GT – версия на Porsche Taycan – и e-tron Sportback, който ще да бъде по-купе версия на джипа e-tron, който в момента се продава.