Mercedes планира електрически вариант на G клас

Засега няма информация кога ще стане това

G-Class Experience Center

G-Class Experience Center

Automobilwoche

BERLIN – Mercedes-Benz планира да добави версия с захранване от батерия на класическия всъдеход SUV-клас.

Изцяло електрическата версия на G клас ще помогне на Mercedes да изпълни бъдещите норми за емисии на CO2. Това би могло също да помогне за осигуряване на бъдещето на модела във време, когато природозащитниците са насочени срещу SUV с високи емисии.

Най-мощната версия на AMG от клас G има емисии на CO2 до 304 грама на километър.

Изпълнителният директор на Daimler Ола Калениус, говорейки на конгреса на Automobilwoche на 7 ноември, заяви, че ще има версия с нулеви емисии на G клас. Automobilwoche е роднинска на Automotive News.

„Ще електрифицираме G класа и значително ще подобрим CO2 баланса на силовия агрегат, когато има модернизация на модела“, каза Калениус.

Здравият, бокс-тип G клас се е променил малко от момента, в който SUV на каросерията е представен през 1979 г. Той е построен от производителя по поръчка в Magna Steyr в Грац, Австрия.

Най-новата G класа, която е по-голяма, по-лека и по-луксозна от предшественика си, беше представена на автомобилното изложение в Детройт 2018. САЩ е най-големият пазар за G клас.

Бъдещето на G класа е поставяно под съмнение няколко пъти през живота си заради нишевата си привлекателност, но Калениус посочи, че има дълго бъдеще под негово ръководство.

„В миналото имаше дискусии дали да премахнем модела. По начина, по който виждам нещата сега, бих казал, че последният Mercedes, който ще бъде построен, ще бъде клас G“, каза Калениус.

Калениус не даде никакви подробности относно времето на стартиране на електрическия клас G, нито информация за задвижващия състав.

Електрическият клас G вероятно ще използва означението EQ, което Mercedes използва при превозни средства с батерии, като компактния кросоувър EQC.

Австрийската компания Kreisel Electric вече е модифицирала клас G с електрически силов агрегат за бившия губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер, родом от Грац.