Архив

Одобрен е новият 5-годишен план на VW Group

41 милиарда долара за електрически автомобили1024px-Diess,_ID_lineup,_GIMS_2018,_Le_Grand-Saconnex_(1X7A9912)

Volkswagen заяви, че очаква електрическите автомобили да представляват 20% от общите му продажби до 2025 г.

Volkswagen Group от години говори за електромобили. Тъй като знаем, че масивната марка разполага с всички необходими инструменти и финанси, за да предизвика голямо раздвижване в сегмента, с нетърпение очакваме пускането на нейното семейство ID на изцяло електрически автомобили и джипове. Те вече започват да пристигат.

В миналото Volkswagen заяви, че очаква електрическите автомобили да представляват 20% от общите му продажби до 2025 г. Освен това е обещал 75 EV до 2029 г. Също производителят на автомобили казва, че очаква паритет на цените между бензиновите и електрическите автомобили по време на втора вълна от своите MEB-базирани модели.

Изглежда, че VW е на път да направи всичко това. Групата планира да инвестира 86 милиарда долара в електронна мобилност, хибридни технологии и дигитализация през следващите пет години. Имайте предвид, че 41 милиарда долара от това ще бъдат инвестирани само в електрически автомобили с батерии.

VW също повтори предишното съобщение, макар и леко коригирано. VW Group планира да пусне 70 напълно електрически автомобила до 2030 г. Интересното е, че 20 от тях вече са в производство, близо 10 години преди целта.

Всичко това е част от новия петгодишен цикъл на планиране на VW Group, който току-що беше одобрен от борда. За да го поставим в перспектива, Volkswagen изчислява, че ще произведе около 26 милиона напълно електрически модела през това десетилетие. От тях 19 милиона ще бъдат на платформата MEB.

Изпълнителният директор на Volkswagen Group Хърбърт Дийс сподели:

„Още в началото на пътя на акумулаторно-електрическото бъдеще в Volkswagen Group, ние вече сме световен лидер с нашите електрически платформи и широка гама от електрически превозни средства. През следващите години ще бъде от решаващо значение също да се постигне водеща позиция и в автомобилния софтуер.“

Ще продължи ли Volkswagen Group да напредва? Ще стане ли световен лидер в сегмента на електрическите превозни средства?