Архив

Правните проблеми на Госн се задълбочават

Nissan го съди за 95 милиона долара щети_104466107_mediaitem104466106

ТОКИО (Reuters) – Правните проблеми на Карлос Госн се задълбочиха с началото на гражданското дело в Йокохама, Япония, където бившият му работодател иска 10 милиарда йени (95 милиона долара) за обезщетение.

„Инициираните правни действия са част от политиката на Nissan да държи Госн отговорен за вредите и финансовите загуби, понесени на компанията поради (неговото) неправомерно поведение“, се казва в изявление на Nissan.

Госн, който ръководеше и френския автомобилен производител Renault SA RENA.PA, е в Ливан от януари, след като избяга от Япония, преди да бъде съден. Той отрича да е извършил някакви нарушения.

Прокурорите, които арестуваха Госн преди две години, го обвиниха, че е укрил 9,3 милиарда йени (88,6 милиона долара) като обезщетение, обогатявайки се за сметка на Nissan чрез плащания от 5 милиона долара в автокъща в Близкия изток и прехвърляйки временно личните финансови загуби в книгите на автомобилния производител.

„Гражданският иск на Nissan е продължение на изключително неразумното вътрешно разследване със зловещи намерения на част от висшето ръководство на Nissan и неразумните арести и обвинения от страна на прокурорите“, заяви Госн в съобщение по имейл.

Госн, който заяви, че е отстранен от Nissan, за да осуети всякакво сливане с Renault, който вече притежава 43% от японския автомобилен производител, е бил представляван в съда в Йокохама от адвокати.

Гражданското производство започна, тъй като наказателният процес срещу бившия изпълнителен директор на Nissan Грег Кели, който е обвинен, че е помогнал на Госн да скрие приходите си, продължи в съда в Токио.

Кели, който живее в Япония от освобождаването му под гаранция преди почти две години, също отрича да е извършил някакви нарушения. Ако бъде признат за виновен, Кели може да получи до 10 години затвор и 10 милиона йени глоба. Степента на осъдителност в Япония е около 99%.

Nissan се оттегля от разширяването на бизнеса, предприето под управлението на Госн. Неотдавна компанията намали прогнозата си за оперативна загуба за цялата година, тъй като възстановяването на автомобилното търсене в Китай и другаде спомогна за увеличаване на продажбите.

П.П. Арестуването преди време на Госн, заради далаверите му, беше между другото причината авторът на сайта да изключи готовия му портрет от сборника си „Създатели на автомобили“, който и в момента е по книжарниците…