Архив

BMW инвестира 400 млн. евро в завода в Мюнхен

Ще се сглобяват нови коли за преминаването към електромобилност6a00d8341c4fbe53ef026be4250899200d-800wi

Производството на двигатели ще бъде съсредоточено в Щаер и Хамс Хол

BMW Group ускорява преминаването към електромобилност и укрепва глобалната си мрежа за производство на електрифицирани автомобили. Компанията инвестира 400 милиона евро в ново сглобяване на автомобили в основния завод в Мюнхен.

Новият монтаж в Мюнхен ще бъде изграден на площадката, която в момента се използва за производство на двигатели. Произвежданите там двигатели с вътрешно горене с четири, шест, осем и 12 цилиндъра ще се произвеждат в обектите на компанията в Щаер в Австрия и Хамс Хол във Великобритания.

„Систематично прилагаме нашата стратегия за електрификация. До края на 2022 г. всеки от нашите германски заводи ще произвежда поне едно напълно електрическо превозно средство.“, каза Милан Неделкович, член на управителния съвет на BMW AG, отговорен за производството.

Разширяването на електромобилността в производствената мрежа продължава. Китайският завод в Дадунг също започна производството на BMW iX3 тази година. От следващата година BMW i4 и BMW iX ще слизат от производствените линии съответно в Мюнхен и Динголфинг. Напълно електрическите варианти на новото BMW Серия 7 и бъдещото BMW Серия 5 също са готови за пускане в Динголфинг.

Заводът в Регенсбург също ще започне производството на новото BMW X1 през 2022 г., което ще се предлага както с двигател с вътрешно горене, така и с напълно електрическо задвижване. От 2023 г. заводът на BMW Group в Лайпциг, който прави емблематичния електрически автомобил BMW i3 от 2013 г., ще произвежда наследника на MINI Countryman, с двигател с вътрешно горене и като напълно електрически вариант.

„До края на тази година нашите централи по целия свят ще получават електроенергия изключително на 100% от възобновяеми енергийни източници.“, каза Милан Неделкович.

Производствата ще се възползват от най-добрите възможности на всяко място – от слънчевата енергия в Оксфорд, Мексико и Китай, до биогаз в Южна Африка и  до вятърна енергия в Лайпциг.

В допълнение към използването на възобновяеми енергийни източници, потреблението на вода, разтворители, газ и електричество ще бъдат допълнително намалени паралелно. Например, компанията използва анализ на данни, за да сведе до минимум консумацията на енергия на машините. Количеството отпадъци на превозно средство също непрекъснато намалява, което прави BMW Group един от най-устойчивите автомобилни производители в света.

BMW Group беше позиционирана като лидер в сектора в категорията „Автомобили“ на индексите за устойчивост Dow Jones World and Europe, обявени неотдавна.