Архив

Великобритания спира новите бензинови и дизелови автомобили от 2030 г.

Производството на хибриди спира до 2035 г._115540468_pa

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън потвърди, че правителството ще забрани продажбата на нови бензинови и дизелови превозни средства, като започне от 2030 г., като част от „Зелената индустриална революция“. Продажбата на хибридни автомобили ще бъде разрешена до 2035 г.

Джонсън обяви това като част от своя план  от 10 точки в подкрепа на Зелената индустриална революция.

В подкрепа на ускоряването на електрификацията премиерът обяви:

1,3 милиарда британски лири (1,7 милиарда щатски долара) за ускоряване на пускането на точки за зареждане на електрически превозни средства в домове, по улици и по магистрали в цяла Англия, така че хората да могат по-лесно и удобно да зареждат автомобилите си.

£ 582 милиона (773 милиона щатски долара) безвъзмездни средства за тези, които купуват превозни средства с нулеви или ултра ниски емисии, за да ги направят по-евтини за закупуване и да стимулират повече хора да извършат прехода.

Близо 500 милиона британски лири (664 милиона щатски долара), които ще бъдат изразходвани през следващите четири години за разработването и масовото производство на акумулатори на електрически превозни средства, като част от ангажимента за осигуряване на до 1 милиард британски лири (1,3 милиарда щатски долара), стимулиращи международните инвестиции в силни производствени бази, включително в Мидландс и Североизток.

Правителството също ще започне консултация относно поетапното спиране на новите дизелови тежкотоварни камиони, за да постави Обединеното кралство в авангарда на товари с нулеви емисии.