Архив

Ford инвестира 1 милиард долара за електрически превозни средства в Германия

Ще трансформира своята фабрика в КьолнFord-Mach-E-CA-Route-1

Ford обяви, че планира да инвестира 1 милиард долара за трансформиране на своята фабрика в Кьолн, Германия, в първата си фабрика за електрически превозни средства и „център“ в Европа.

По-рано този месец Ford обяви, че удвоява планираните инвестиции в електрически превозни средства до 22 млрд. долара до 2025 г.

Насочването на Ford към изцяло електрическо бъдеще е нова инвестиция от 1 милиард долара за модернизиране на съоръжението за сглобяване на автомобили в Кьолн, Германия, един от най-големите му производствени центрове в Европа и домът на Ford of Europe. Инвестицията ще трансформира съществуващите операции по сглобяване на превозни средства в Центъра за електрификация на Кьолн за производство на електрически превозни средства, първото подобно съоръжение на Ford в Европа.

Ford планира първото си „европейско, обемно изцяло електрическо пътническо превозно средство“ да излезе от новата фабрика през 2023 г., а за второто превозно средство се обмисля за мястото.

От съобщението не стана ясно какъв процент от автомобилите ще бъдат базирани на MEB платформата на Volkswagen, която Ford вече е приел да използва в своята комбинация от EV.

Стюарт Роули, президент на Ford Europe, коментира съобщението:

„Днешното ни съобщение за трансформиране на нашето съоръжение в Кьолн, домът на нашата дейност в Германия от 90 години, е едно от най-значимите, които Ford е направил. Той подчертава нашия ангажимент към Европа и модерното бъдеще с електрически превозни средства в основата на нашата стратегия за растеж.“.

Заедно с инвестицията, Ford обявява нови цели за електрификация за европейските си продажби.

Сега автомобилният производител се стреми да разполага с изцяло електрически и включени хибридни опции в цялата си гама до средата на 2026 г. и да продава само изцяло електрически пътнически автомобили в Европа до 2030 г.

Също така си поставя някои цели да електрифицира своите търговски превозни средства в Европа:

Ford се ангажира, че до средата на 2026 г. 100 процента от гамата пътнически автомобили на Ford в Европа ще бъдат с нулеви емисии, изцяло електрически или щепселен хибрид и ще бъдат напълно електрически до 2030 г. По същия начин, търговските превозни средства на Ford с нулеви емисии, ще бъдат напълно електрически или щепселен хибрид, до 2024 г., като две трети от продажбите на търговски превозни средства на Ford се очаква да бъдат напълно електрически или щепселни хибридни до 2030 г.

Ford казва, че повече подробности за плана за електрификация в Европа и трансформацията на площадката в Кьолн ще бъдат споделени „през следващите месеци“.