Архив

Renault ще вземе решение през следващите седмици за бъдещето на операциите си в Русия

Според Reuters  от 9 май – главният изпълнителен директор на Renault заявил, че автомобилният производител ще вземе решение през следващите седмици за бъдещето на операциите си в Русия, където преустанови вече дейността си в края на март след инвазията в Украйна.

Главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео говори по време посещение на фабрика, във Флинс, Франция. REUTERS

Главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео говори по време посещение на фабрика, във Флинс, Франция. REUTERS

„Преговорите все още продължават“, каза Лука де Мео на конференцията Future of the Car 2022, добавяйки  „Работим от 10 години, инвестирайки много пари, така че сме тук и за да защитим нашите активи и това, което сме направили.“

В края на април Русия заяви, че Renault ще прехвърли своя 68% дял в най-големия руски производител на автомобили Автоваз на института за автомобилни изследвания НАМИ за една символична рубла.

Де Мео каза също, че в момента Renault също работи по 10 до 15 проекта със своя японски партньор Nissan, които ще демонстрират защо има смисъл да работят заедно.

Той добави, че „вратата е отворена“ за японския автомобилен производител въпреки плановете на френския  производител да отдели блока си за електрически превозни средства от бизнеса си с двигатели с вътрешно горене.

Renault се ориентира към окончателно напускане на Русия.

Руският пазара, обаче, беше вторият за Renault след Франция по отношение на продажбите на коли (почти 500 000 регистрации през 2021 г.).

Renault Москва отвън - заводът бивш Avtoframos  - AFP

Renault Москва отвън – заводът бивш Avtoframos – AFP

„Диамантът“ там е фабрика в столицата – и преди всичко притежаването (67,7%) на историческия производител АвтоВАЗ (марка Lada).

Русия представлява и не по-малко от половината от оперативната печалба на автомобилното подразделение на Renault.

Groupe Renault – производител на автомобили от световна класа, най-утвърден в страната на Владимир Путин – обяви вечерта, на 23 март, спирането на индустриалната си дейност в Русия в кратко съобщение за пресата.

Преустановява се „дейността на завода Renault в Москва от този ден“, посочи френският производител в своето прессъобщение.

Що се отнася до АвтоВАЗ, ситуацията е по-сложна. „Групата оценява възможните варианти относно дела си в АвтоВАЗ, като същевременно действа отговорно към своите 45 000 служители в Русия“, обясни Renault.

Когато има нови неща около присъствието на французите в Русия,  ще ви информираме.