Архив

Toyota инвестира милиарди в производството на батерии

Toyota и Lexus планират да пуснат 30 модела BEV в световен мащаб в сегментите на леките и товарнитеtoyota-hybrid-symbolbild-min автомобили до 2030 г.

toyota

Toyota реши да инвестира до 730 милиарда йени (приблизително 5,6 милиарда долара) в производството на батерии за електрически превозни средства в Япония и САЩ, което трябва да започне между 2024 и 2026 г.

С тези инвестиции Toyota цели да увеличи капацитета си за производство на батерии с общо до 40 ГВтч. Toyota и Lexus планират да пуснат 30 модела BEV в световен мащаб в сегментите на леките и товарните автомобили до 2030 г.

Японският автомобилен производител ще инвестира общо около 400 милиарда йени в Япония в завода на Prime Planet Energy & Solutions, съвместното предприятие за батерии на Toyota и Panasonic, в Химеджи, както и в други заводи и имоти на Toyota.

325 милиарда йени (около 2,5 милиарда долара) също се наливат в американския завод за батерии в Северна Каролина, обявен миналата година, за да се увеличи производството. Преди това за този завод бяха планирани инвестиции от 1,29 милиарда долара.