Архив

Форма и функционалност – стълбовете на дизайна на Jeep®

В навечерието на деня, в който се чества един от символите на Jeep – предната решетка със 7 слота – обръщаме внимание на дизайна на легендарната марка, който играе ключова роля, както за  разпознаваемостта на марката, така и за обединяването на общността на Jeep. 7 юли е един от дните в  летния месец, в които марката и почитателите ѝ празнуват историята на легендарните офроуд  автомобили.

Още от първия Willys, оригиналният Jeep, формата следва функцията и това е неизменен компонент от  ДНК-тоPR_SFAautomotive_Jeep_Design_240705 на марката и до днес. Когато погледнем дизайна на Jeep, веднага можем да видим, че стилът на  всеки модел включва характерни елементи, които са добре дефинирани и ясно разпознаваеми. Истински  представителни естетически характеристики, като решетка със 7 гнезда, кръгли фарове, трапецовидни  калници и вертикално предно стъкло, принадлежат на дизайнерския език на марката и правят  моментално разпознаваем автомобила, които ги притежава.

Решетката с вертикални прорези и по-специално трапецовидните калници са дизайнерски елементи,  датиращи отпреди седемдесет и пет години, които могат да се видят в почти всеки автомобил Jeep днес.  Традиционните вентилационни отвори, които на езика на Jeep се наричат слотове, са въведени в първия  Willys Overland MA в началото на 40-те години, когато Willys Overland отговаря на запитването на  американската армия и проектира първите прототипи на високопроходими автомобили. В този важен  автомобил, предшественик на всички модели на Jeep, решетката е съставена от 9 вертикални пръти.

Американската армия е предпочела последната версия и тя е стандартизирана за всички модели. По късно след войната, с представянето на CJ-2A (1945), произведен за граждански цели, Willys Overland  въвежда класическата решетка със 7 гнезда. Промяната е следствие на едно от лицензионните  изисквания, което налага за цивилния джип да има по-големи фарове в сравнение с военната версия. За  да има място за по-големите фарове, външните слотове са премахнати и са оставени 7, които да оформят  решетката.

Оттогава всички модели на CJ разполагат с решетка със 7 слота, докато много други класически модели на  Jeep, включително Willys Wagon, Jeep pick-up, Wagoneer и Cherokee, използват вертикални слотове, но с  брой вариращ от 8 до 13. Единствените изключения са серията FC и моделите на Jeepster от 1966 – 1973 г.  със 7 слота. От 1998 г. насам всички модели на Jeep носят емблематичната решетка със 7 гнезда.

Има и много легенди относно седемте слота в решетката на Jeep – някои казват, че те символизират  седемте чудеса на света на природата или защото Jeep е първият автомобил, който е стъпил на седемте  континента, за седемте морета, седемте върха, седемте стълба на мъдростта, цветовете на дъгата или  дори фактът, че има седем посоки: нагоре, надолу, надясно, наляво, напред, назад и център. Но всъщност  няма значение какво е вдъхновило избора на номер 7 за решетката на Jeep, защото това е компонент, по  който можете да разпознаете всеки представител на марката по пътя и извън него.

Друга отличителна черта на дизайна на Jeep са трапецовидните калници, които са били необходими по  онова време, за да позволят по-лесно излизане извън пътя. С помощта на трапецовидни арки колелата  имат възможно най-голяма свобода, за да се справят с офроуд пътеки, да се катерят по камъни и да  преодоляват най-екстремните препятствия. Същевременно те придават усещане за сила и здравина, като  същевременно носят солидно и внушително присъствие на и извън пътя.

Също така пантите на капака на двигателя са отличителен елемент от дизайна на Jeep. Wrangler ги има и  днес, и тяхното присъствие не е просто украшение или декорация – те са технически елемент с точна  функция и работят точно по същия начин, както преди 75 години.

В задната част автомобилът разполага с характерни светлини, вдъхновени от класическите туби за гориво  с голям „X“ отстрани, които Willys е носил неизменно като товар. Това „X“ е повтаряща се тема отвътре и  отвън чрез „X-Camo“ дизайн, който съчетава концепцията за „камуфлаж“ с имплементирана буквата „X“.

Когато тези елементи на дизайна се съберат заедно, резултатът е това, което прави чара на марката,  автентичността, както и нейната последователност. Комбинирайки 7-слотовата решетка и трапецовидните  арки, дизайнерите не трябва да добавят много повече в проекта, за да направят автомобила  разпознаваем Jeep. Още повече като се има предвид, че тези емблематични елементи са сериозна част от  историята на легендарната офроуд марка. Това, което е наистина важно е, че в продължение на 75 години  марката Jeep вдъхновява хората да мечтаят и да се осмеляват да пътешестват надалеч и да изследват  всяко кътче на света. Jeep ще продължи да вдъхновява хората да надхвърлят своите граници и да се  наслаждават на своя дух на свобода и приключение, което принадлежи на всеки истински джипър.