Архив

Stellantis включва приложението за навигация e-ROUTES в Европа

  • Приложението e-ROUTES ще бъде добавено към всички модели на Stellantis в Европа още през лятото;
  • e-ROUTES планира и насочва към маршрути, като препоръчва най удобните зарядни станции по пътя;
  • Stellantis е първият автомобилен производител с мобилно приложение за планиране на маршрути, което ползва данни от превозното средство в реално време и е специално пректирано за електромобили.

e-ROUTES е мобилно приложение на Stellantis, предназначено за напълно  електрически превозни средства,навига които нямат навигационна система. То e  съвместимо с CarPlay® и Android Auto™ и използва данни от автомобила в реално  време, като препоръчва най-удобните зарядни станции по маршрута, за да спести  безпокойството на водача относно оставащия пробег.

През октомври 2023 г. Stellantis пусна e-ROUTES в Citroen, като постепенно разшири и усъвършенства функционалностите му и го внедри и към електрическите модели на  Peugeot, DS Automobiles, Opel и Vauxhall. Това лято приложението ще бъде достъпно  във всички европейски страни и за Fiat 600e, Fiat Professional E-Scudo и E-Doblo, Alfa  Romeo Juniour Elettrica, Jeep Avenger и Lancia Ypsilon Electric.

навиг1Софтуерът предоставя интелигентно решение за планиране на пътуването,  съобразявайки се с данните за капацитета и оставящия заряд на батерията,  температурата на въздуха и друга информация, която получава в реално време от  превозното средство. Благодарение на свързаната услуга водачите ползват  персонализирани маршрути с актуални данни за трафика, предупреждения за камери  за скорост, затваряне на пътища и опасности, подпомогнати с гласови указания. При  промяна на пътните условия маршрутът се преизчислява автоматично.

„Технологичните решения, които разработваме, улесняват управлението на  електромобилите и подобряват изживяването на водачите“ – каза Рудолф Хюе,  вицепрезидент на Stellantis и ръководител на софтуерните продукти за електрически  превозни средства и навигационни услуги. – „Новото приложение e-ROUTES  улеснява придвижването на нашите клиенти и го прави по-безопасно и по-вълнуващо.“

Проектиран от софтуерното подразделение на Stellantis, e-ROUTES използва  усъвършенстван алгоритъм, койтонавиг2 изчислява най-подходящия маршрут при зададено  пътуване, взимайки предвид броя, качеството (характеристики) и местоположението  на зарядните станции, терминалите за плащане, с които разполагат, както и  информация за заетите и неизправните колонки. Потребителите могат да видят и  дали в близост има ресторанти, барове и хотели, така че да преценят къде ще  прекарат времето, през което изчакват възстановяването на енергията на  електромобила.

Чрез e-ROUTES Stellantis се стреми да предостави най-добрите свързани услуги за  клиентите на своите марки, помагайки им в прехода към електрически превозни  средства и следвайки стратегическия план Dare Forward 2030.