НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508
НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508

Ще се произвеждат 100 000 електрически камиона Tesla Semi годишно

Наскоро прототипът беше забелязан на изпитания

Reuters

Elon Musk unveiled Tesla’s new electric semi truck at the design studio in Hawthorne. Thursday evening in an invite only event. Credit Tesla

Елон Мъск представя електрическия Semi Tesla в дизайнерското студио Hawthorne

Tesla Semi, дивизията за електрическите камиони, създадена през ноември, е натрупала много резервации през последните няколко месеца, но общият брой никога не е бил ясен, нито общия размер на пазара за електрическия камион.

Преди дни главният изпълнителен директор Елон Мъск потвърди, че Tesla очаква да произвежда 100 000 електрически камиона годишно.

Tesla Semi е планирано да влезе в производството още през следващата година, но когато е запитан за планирания производствен капацитет, Mъск е споделил общата си цел след четвъртата година на производството.

„По-лесно е да се предскаже крайната точка или стабилното състояние на S-кривата, отколкото която и да е друга точка на тази експоненциална или логаритмична крива. Така че, ако отчетете четири години, мисля, че 100 000 единици годишно е разумно очакване. Може би повече, но това е грубо точният брой, мисля.“

100 000 камиона годишно биха поставили Tesla Semi като един от водещите производители на камиони в света – въпреки че някои от тях вече произвеждат повече бройки годишно.

За минимум 150 000 долара на камион, това е бизнес с приходи от поне 15 милиарда долара за Tesla до 2023 г., според очакванията на Мъск.

Все още не е ясно къде ще се произвеждат тези електрически камиони, но слуховете поставят производственатаroad2-e1513784847797 линия в Gigafactory 1 на Tesla в Невада.

Що се отнася до търсенето, Tesla вече е получила над 500 резервации в съответствие с предварителните заявки, обявени от компаниите, но вероятно има много повече необявени поръчки.

Някои от най-големите поръчки включват 100 електрически камиона от Pepsico и 125 електрически камиона от UPS.

Интересното е, че тези дни Мъск каза, че смята, че Tesla може дори да подобри  впечатляващите спецификации, обявени през ноември, които вече привличат много заинтересовани клиенти:

„Мисля, че бихме могли да надминем спецификациите, които показахме миналата година, което е доста вълнуващо.“

Той не уточни кои характеристики може да подобри, но най-важните фактори за операторите с автопарк са пробегът и разходите. Tesla заяви, че версиите за производство ще имат варианти с пробег от 300 мили и 500 мили, съответно за $150 000 и $180 000.

Автомобилът е в процес на изпитание, а прототипът Tesla Semi наскоро беше забелязан по някои пътища на открито сред природата…

Как ще бъдат изградени първите станции за зареждане на камиони на Tesla Semi – това ще научите скоро.