НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508
НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508

Световно първенство по рали крос за изцяло електрически през 2020 г.

Девет различни производители са ангажирани

2015 FIA World Rallycross Championship / Round 03, Mettet, Belgium / May 15 - 17 // Worldwide Copyright: Tony Welam/Volkswagen Sweden/McKlein

2015 FIA World Rallycross Championship

По Autosport

Усилията на Volkswagen да се стремят към разработването на изцяло електрически Rallycross бяха разкрити от EV News през март 2016 г. Източник сочи, че електромобилите ще заемат мястото на тези с конвенционалните двигатели с вътрешно горене в основната категория след следващата година.

„Петнадесет автомобила трябва да започнат през 2020 г. Девет различни производители са ангажирани в дискусиите и преговорите досега, но възможността да купуват необходимите компоненти и да се построят коли трябва да бъде отворена за частни екипи, ако искат да отидат на шампионата“.

Новите електрически автомобили ще се основават на общ въглероден монокок и предпазна конструкция, която ще се доставя като част от шасито, което се очаква да включва и спирачни системи.

Очаква се ФИА да обяви покана за търг за комплекта шаси през следващите седмици с допълнителна покана за търг за батерии.

Смята се, че двигателите няма да бъдат от един доставчик, нито композитните корпуси, които ще се поставят върху шасито на автомобила, позволяващи използването на различни модели.