НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508
НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508

Exxon не може да избегне промяната на климата, твърди съдия

Петролното дружество твърди, че държавите са заговорничили

ExxonMobil Corp. signage glows at a gas station in Richmond, Kentucky, U.S. at dawn on Wednesday, April 29, 2015. Photographer : Luke Sharrett / Bloomberg

Опитът на Exxon Mobil Corp. за изкривяване на разследването на измами във връзка с обществените коментари на компанията относно изменението на климата се оказа в съд в Ню Йорк.

Американският окръжен съдия Валери Капрони в Манхатън отхвърли съдебното дело на Exxon, който твърди, че длъжностни лица в Ню Йорк и Масачузетс са се консултирали с екологични групи при планирането на разследването за измами с ценни книжа.

В тактиката си да съди във федералните съдилища в Ню Йорк и Тексас, за да спре държавните изявления, Exxon „се сблъсква с грубото мнение, че най-добрата защита е добро престъпление“, каза Капрони в своето решение.

Нюйоркският вицепрокурор – Ерик Шнайдерман и неговият колега в Масачузетс – Маура Хейли, се надяват да приключат разследванията, които бяха забавени от правни спорове. В крайна сметка те ще решат дали има достатъчно доказателства за нарушенията на Exxon и да потърсят щети.

Говорителят на Exxon – Скот Силвестри, каза, че компанията преглежда решението на съдията и оценява следващите стъпки.

„Ние вярваме, че рискът от изменението на климата е реален и искаме да бъдем част от решението“, каза Силвестри. „Инвестирахме около 8 милиарда долара за енергийна ефективност и технологии с ниски емисии, като улавяне на въглерод и биогорива от следващо поколение“.

Главният адвокат твърди, че Exxon неправилно се опитва да използва системата на федералните съдилища, за да попречи на държавните им правомощия за разследване.

От 2015 г. държавите разследват дали Exxon подвежда публиката и инвеститорите за реалността на изменението на климата, включително.

Бел. авт.

Exxon Mobil  е енергийна компания със седалище в Ървинг  щата Тексас, САЩ за добив и преработка на нефт и природен газ.

През 2007 г. заема 2-ро място в списъка на най-големите публични американски компании Fortune 2000 и в списъка на най-големите световни корпорации Fortune Global 500.

Към 2012 г. е най-голямата корпорация в света по пазарна капитализация ($408,78 милиарда) и по приходи ($44,88 милиарда).

Със своите 37 нефтени рафинерии   в 21 страни и общ дневен капацитет 3,921 милиона барела суров нефт Exxon Mobil е най-голямата нефтопреработвателна компания в света.