НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508
НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508

Нови закони могат да принудят автомобилните фарове да бъдат затъмнени

Работна група на ООН преразглежда регламента6302059970_af00ca4100_o

По thesun.co.uk

Законите за автомобилните фарове могат да се променят поради опасенията, че новите „блокове“ са „прекалено ярки“.

ООН преразглежда регламентите за фаровете, като се има предвид, че шофьорите се заслепяват.

Британски изследвания установиха, че 15% от британците са претърпели катастрофа, защото са били заслепени. Това е особено отнасящо се за по-възрастните шофьори, които се борят с блясъка през нощта.

Новите автомобили са оборудвани с високотехнологични светодиодни и ксенонови лампи, които произвеждат „лъчи, подобни на дневна светлина“, а не жълти халогенни лампи на по-старите модели.

И докато се подобрява видимостта за шофьорите, останалите участници в движението остават заслепени – дори когато светлините не са на „дълги“.

По-старите автомобили имат светлини с по-слаб лъч, който не заслепява толкова.

Според изледване, преобладаващ процент от британците редовно остават заслепени от светлините за пет секунди, а при 60 мили в час по страничните пътища могат да се изминат за това време 134 м. Това е повече от дължината на футболно игрище.

Някои шофьори съобщават, че ефектът дори продължава 10 секунди – достатъчно добър за почти 300 м.

Всички автомобили, продавани за използване по пътищата в Обединеното кралство, трябва да бъдат оборудвани с фарове, които отговарят на стандартите, определени от ЕС в съответствие със Световния форум за хармонизация на правилата за превозни средства (WP.29) на Организацията на обединените нации.

Работната група на ООН за осветление и светлинна сигнализация (GRE), която подготвя регулаторни предложения за активна безопасност, по-специално по отношение на осветлението и светлинната сигнализация, в момента преразглежда въпроса за отблясъците на фаровете в отговор на общественото безпокойство.

Промените вероятно ще бъдат направени по-късно тази година.

Очакваме с нетърпение да видим напредъка на работната група за осветление на превозни средства на ООН през април.