НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508
НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508

Иконично 1960s Mini се върна към живот с електромотор

Екземплярът е единствен и показан в Ню Йоркnintchdbpict000395275711

По thesun.co.uk

Mini е създал изцяло електрическа версия, но с класически оригинал – само едно е направено без планове за продажба на пълен производствен модел.

Британската фирма даде модерен вариант на автомобил на 60-те години, но направи само един по рода си.

Инженерите в базирания в Оксфорд производител са оборудвали класическия модел с 30 литиево-железни фосфатни батерии, които дават пробег от 65 мили и максимална скорост от 75 км в час.

Малко известно - конструкторитът Исигонис е направил първия скеч на модела на салфетка от ресторант...

Малко известно – конструкторът Исигонис е направил първия скеч на модела на салфетка от ресторант…

Представено на автомобилното изложение в Ню Йорк, шефовете потвърдиха, че това е еднократно изпълнение е без планове за връщане на иконата в производството.

Това означава, че един от най-разпознаваемите автомобили в света – който е продал повече от пет милиона продадени броя между 1959 г. и 2000 г. – вече е с нула емисии за пръв път.

От Mini заявиха: „С това уникално превозно средство Mini дава ясен сигнал, демонстриращ ангажимента си да запази отличителния характер на марката, като същевременно възприема иновационната технология за нулеви емисии. Марката прави само един екземпляр,nintchdbpict000395276051 без да планира да продава „нов“ оригинал.“

„Външната червена боя е допълнена от контрастен бял покрив и характерна лента на капака, с жълтото лого на Mini Electric в емблемата на марката и на главините на колелата. Електрическата класика остава вярна на марката, както по отношение на визуалния й вид, така и при шофиране.“

MINI понастоящем работи върху горещо очакваната електрическа версия на сегашния модел с три врати, която ще бъде пусната в продажба през следващата година – отбелязвайки 60-годишнината от оригиналния автомобил на създателя му – сър Алек Исигонис.

nintchdbpict000395276045Новият електрически задвижващ механизъм на MINI – марката, като част от мюнхенския концерн се изписва вече с главни букви – ще бъде построен в центъра за електронна мобилност на BMW Group в Бавария, Германия, преди да бъде интегриран в автомобила в Plant Oxford, който е основното място за производство на Mini с три врати.

Това е един от редицата електрифицирани модели, които ще бъдат пускани от марките BMW и MINI през следващите години.

BMW i8 Roadster, един от най-вълнуващите хибридни суперавтомобили в света, се продава от тази година.

Напълно електрическото BMW X3 SUV е обявено за 2020 г., а BMW iNEXT се очаква през 2021 г.