BMW с повече стомана от САЩ след въвеждането на тарифите

Става дума за американската фабрика в Spartanburg, S.C. на BMW заbmw-spartanburg-plant-15-750x500 SUV

Reuters

ФРАНКФУРТ – BMW заяви преди дни, че може да увеличи количеството стомана, която идва на местно ниво за своята централа в САЩ, след като Вашингтон наложи тарифи върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз.

Германският завод за производство на автомобили в Спартанбург, Южна Каролина, е най-големият на марката в света и повече от 70% от неговата стомана идва от местно ниво.

„Целта ни е да увеличим процентния дял доставки от САЩ, който зависи от наличието на подходяща спецификация и качество“, се казва в изявление на BMW.

Вашингтон наложи тарифи върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз, като съживи инвеститорските страхове от глобалната търговска война.

AR-303079996.jpg&MaxH=370BMW има само един завод в САЩ, но той е най-големият на марката в света. Намира се в Спартанбург и в него е съсредоточено производството само на модели от серията Х: X3, X4, X5 и X6, като в момента тече подготовката за качването на конвейра и на Х7.

През миналата година в завода, разположен в Южна Каролина, баварците са произвели 371 284 автомобила – средно по около 1400 дневно. От тях пределите на САЩ са напуснали 272 346, което е почти 70% от общото производство. Общата стойност на експортираните коли възлиза на $8,75 млрд.

Заводът е и един от най-зелените в Америка. Той генерира почти половината от нужната му енергия от метан, който идва по тръби от близко до завода депо за отпадъци. След това две турбини го превръщат в електричество. В него функционира най-големия автопарк от задвижвани на водород мотокари, ръчни повдигачи и транспортни влакчета, а електричеството, генерирано от слънчевите панели на покрива, е достатъчно да захранва музей и три обществени зарядни станции.