Новото Peugeot 508 SW разчупва стереотипите

Широка гама от системи в помощ на водача от най-ново поколениеPeugeot-508_SW-2019-1024-02

Само няколко месеца след лансирането на изцяло новото Peugeot 508, марката представя комби версията. Новото Peugeot 508508 SW пренаписва всички елементи на дизайна в силно конкурентния пазар на комби моделите от сегмент D; то черпи вдъхновение от света на моделите шутинг брейк. Дизайнът е впечатляващ със снижения спортен силует на модела. Той представлява перфектно съчетание на спортна елегантност и практичност, осигурявайки щедро пространство за пътниците и голям, леснодостъпен багажник. Оборудван с Peugeot i-Cockpit® от най-ново поколение и притежаващ малък радиус на завой, автомобилът се справя отлично навсякъде – независимо дали шофирате в града, или по магистрала. Peugeot-508_SW-2019-1024-07Заложена дълбоко в ДНК-то на марката, отличната ходова част на новото Peugeot 508 SW съчетава забележително пътно поведение и перфектен контрол върху движенията на каросерията. Автомобилът, проектиран да осигури върхова динамика, безопасност и комфорт, обещава силни емоции.

Новото Peugeot 508 SW ще бъде представено на Автомобилния салон в Париж през 2018 и ще бъде пуснато в продажба в Европа през януари 2019.

Благодарение на функционалните покривни рейки, стилизирани да съответстват на дизайна, автомобилът е почти толкова висок, колкото фастбека – едва 1,42 м. Това е с почти 6 см по-малко в сравнение с предишното поколение и осигурява оптимална аеродинамика, заедно с достатъчно пространство за главата на пътниците на задните седалки в съответствие със стандартите в сегмента.

С дължина от 4,78 м (само 3 см повече от версията фастбек и 5 см по-малко 2014118-lpaba1d595-whrспрямо предишното поколение) новото Peugeot 508 SW разкрива плавни, обтекаеми линии и елегантен, снижен покрив.

Вратите без рамки, уникална характеристика за масов комби автомобил, усъвършенстват и подчертават силуета на каросерията и същевременно позволяват по-ниско разположени стъкла. Луфтовете са намалени чрез първокласно ноу-хау; колелата са в идеална хармония с арките на подкалниците; покривната антена е премахната. Силуетът на каросерията е едновременно мощен и изразяващ качеството, присъщо на високия сегмент.

Както и при фастбека, предницата е невероятно впечатляваща. С Full LED предни фарове и вертикалната светлинна идентификация на опалесцентните LED светлини новото Peugeot 508 SW има характерна, ексклузивна индивидуалност, подчертана от известната емблема на Лъва в центъра на радиаторната решетка и логото 508 в най-предната част на капака.

Peugeot-508_SW-2019-1024-10Отзад, автомобилът създава усещане за мощност и модерен стил с блестящо черна хоризонтална лента, интегрирана между триизмерните Full LED задни светлини, заимствани от седана, които светят и през нощта, и през деня с променлив интензитет и правят светлинната идентификация във формата на нокти постоянно видима, независимо дали се гледат отстрани или отзад. Хромираният двоен ауспух подчертава още повече спортния дизайн.

Достъпът до багажника се осъществява през практична задна врата (която може да бъде електроуправляема и с достъп без използване на ръцете). Прагът на багажника е нисък и широк (6 см по-нисък спрямо версията седан, с височина от едва 63,5 см от земята и 2,4 см по-широк). Бързо издърпващата се кора на багажника осигурява незабавен изглед към цялото отделение, което има капацитет от 530 литра (с поставена кора).

Модулността е изключително важна за един комби автомобил и новото Peugeot 508 SW е оборудван със сгъващата се в съотношение 2/3-1/3 задна седалка с функция Magic Flat. С помощта на тази система двете странични облегалки могат да се сгънат моментално чрез два бутона, разположени от двете страни на багажника. Резултатът е практически равен под на багажника, който осигурява общ товарен обем от 1 780 литра.

Вниманието към детайла, прецизното изпълнение на всеки елемент и изборътPeugeot-508_SW-2019-1024-13 на материали веднага поставят позицията на водача на новия Peugeot 508 SW в привлекателен, високотехнологичен свят, наситен с елегантност.

Основните компоненти са:

–        компактен волан с тапицерия от пълнозърнеста кожа (перфорирана кожа при нива на оборудване GT Line и GT),

–        автоматична трансмисия с бърза смяна на предавките от бутон, интегриран в централната конзола, която съдържа и множество отделения за съхранение на вещи,

–        множество декоративни елементи на бордното табло, централната конзола и панелите на вратите, които, в зависимост от нивото на оборудване, са с покрития, наподобяващи карбон или естествено дърво (Grey Oak при GT Line/GT и Zebrano, налично само при GT),

–        покритие от сатиниран хром на волана, панелите на вратите, въздуховодите, както и на седемте лостчета и рамката на централния сензорен екран,

–        флок текстилно покритие във вътрешността на отделенията за съхранение на вещи (всички нива) за пътниците и на панелите на предните врати (при GT Line и GT).

Новото Peugeot 508 SW предлага широка гама от системи в помощ на водача от най-ново поколение, които забележително отговарят на все по-взискателните критерии на EuroNCAP. Новите характеристики спрямо останалите модели от гамата са:

–        Система за нощно виждане (Night Vision), за първи път в сегмента. Системата използва инфрачервена камера и засича живи същества пред автомобила нощем или в условия на намалена видимост. Системата осигурява засичане в рамките на 200 м извън обхвата на предните фарове и извежда образа от инфрачервената камера централно на цифровия дисплей на нивото на очите на водача за максимална безопасност.

–        Адаптивен автопилот с функция Stop & Go (с автоматична скоростна кутия ЕАТ8) с възможност за задаване на дистанцията между автомобилите. Когато е в лентата, автомобилът тръгва автоматично отново след спиране от над 3 секунди. В противен случай функцията може да се активира чрез натискане на педала на газта или края на лостчето, разположено на волана.  Функцията е налична от 0 км/ч,

–        Асистент за позициониране в лентата, като водачът прави избора за позициониране в лентата (свързан с Адаптивния автопилот с функция Stop & Go),

–        Система за паркиране Full Park Assist с функция Flank guard за защита на фланговете (предлага се само с автоматична скоростна кутия EAT8). Системата управлява автоматично посоката, ускорението и спирачната система при заемане и освобождаване на паркомястото.

Peugeot-508_SW-2019-1024-15В допълнение към всички тези нови функции новият PEUGEOT 508 SW е оборудван и с много други системи в помощ на водача:

–        Най-новата система Активна спирачка за безопасност (отчита пешеходци и колоездачи денем и нощем от 5 км/ч до 140 км/ч) и предупреждава при риск от сблъсък,

–        Асистент за придържане в лентата (включително спрямо банкетите) с коригиране на курса от 65 км/ч,

–        Предупреждение за бдителността на водача с отчитане на вниманието на водача по време на продължителни периоди на шофиране и при скорости над 65 км/ч въз основа на анализ на микродвиженията на волана,

–        Система за автоматично превключване на дълги и къси светлини,

–        Система за разпознаване на ограниченията за скорост и препоръки,

–        Система за разширено разпознаване на пътните знаци („Stop“, „Забранено влизането“),

–        Система за активно следене на мъртвата зона (с коригиране на курса). Тази функция е налична при скорост над 12 км/ч.

Новото Peugeot 508 SW се радва на двигателите от ново поколение PureTech и BlueHDi (с разширена технология SCR), вече представени при фастбека.

При бензиновите двигатели има две нови предложения, разработени въз основаPEUGEOT_508SW_1806PB_103 на 1,6-литровия двигател PureTech:

–        PureTech 180 S&S EAT8,

–        PureTech 225 S&S EAT8.

Възможностите за избор при дизеловите двигатели са четири, разработени въз основа на 1,5-литровия и 2,0-литровия двигатели BlueHDi:

–        BlueHDi 130 S&S BVM6,

–        BlueHDi 130 S&S EAT8,

–        BlueHDi 160 S&S EAT8,

–        BlueHDi 180 S&S EAT8.

Всички тези двигатели вече са сертифицирани по временния стандарт Euro6.d в очакване на изискванията на стандарта Euro 6, който ще влезе в сила от януари 2020 г., особено по отношение на емисиите на азотен оксид. Тези CO2 стойности са Best in Class (най-добрите в класа); те вземат предвид новите технически изисквания и процедурата WLTP, която търси съответствие между одобрените нива на разход на гориво и нивата при употреба от клиентите в реални условия.

През втората половина на 2019 г. гамата ще бъде допълнена от икономичен Plug-in хибриден бензинов силов агрегат с удължен ZEV пробег от 50 км (WLTP цикъл). Батериите ще бъдат разположени под седалките на втория ред, за да се запази просторният багажник.

Новото Peugeot 508 SW ще се произвежда в завода в Мюлуз и от самото си лансиране ще носи етикета „Origine France Garantie“, удостоверяващ, че автомобилът се произвежда във Франция.