ЕС ще предприеме незабавни ответни действия срещу САЩ

Щатите искат да облагат и вноса на автомобили42892152_401

Bloomberg

Най-близките съюзници на Америка планират да въведат  милиарди долари в тарифни квоти за американски стоки, след като администрацията „Тръмп“ обяви, че е наложила за тях стоманени и алуминиеви мита.

Реакцията беше бърза след като министърът на търговията Уилбър Рос съобщи, че САЩ налага  мита върху вноса на метали от Европейския съюз, Мексико и Канада, като прекратява временното освобождаване.

Мексико обеща да наложи мита върху всичко – от плоска стомана от САЩ до сирене. Канадското правителство заяви, че ще наложи тарифи на стойност от 16,7 млрд. долара за стомана, алуминий и други продукти от САЩ от 1 юли. Съюзниците заявиха, че техните мерки за противодействие са пропорционални на действията на САЩ. Ще се облагат с данъци мотоциклети, джинси, дори уиски и бърбън от Щатите.

Решението отбелязва най-агресивното търговско действие на администрацията срещу големите търговски партньори на САЩ, които се борят за трайно облекчение. ЕС, Канада и Мексико заедно съставляват около 40% от вноса на стомана в САЩ.

„Това е лош ден за световната търговия“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел след обявяването. „Изключително неприемливо е да се налагат от САЩ едностранни мерки, когато става въпрос за световната търговия“.

Цените на металите се добавят към нарастващите притеснения за търговската война, тъй като администрацията на „Тръмп“ също въвежда тарифи за вноса на автомобили в САЩ, които биха могли да засегнат най-големите доставчици от Мексико, Канада, Япония и Германия и планира да наложат данъци върху китайски стоки на стойност 50 милиарда долара ,

В реч пред репортери в четвъртък канадският премиер Джъстин Трудо характеризира мерките на САЩ като „наказателни“ и „неприемливи“.

При налагането на тарифите президентът Доналд Тръмп се позовава на рядко използвана част от търговския закон от 60-те години, която му позволява да създава търговски бариери, когато вносът застрашава националната сигурност. Тръмп през март наложи 25% данъци върху внесената стомана и 10% върху алуминий, но даде временна отмяна на шепа съюзници за по-нататъшни разговори.